Srpske tautologije: Miris lipa u lipnju 1Zagreb Foto: EPA-EFFE/ANTONIO BAT

Jun je mesec kada cvetaju lipe, barem na ovim prostorima, dok, na primer, u Poljskoj cvetaju u julu. Ali, jedno je stilska figura nagomilavanja istih pojmova, a drugo nagomilavanje istih pravnih floskula protivno zakonskim odredbama.

Pa tako nakon evidentnih izbornih marifetluka, tačnije krađa u decembru, i na junskim izborima Gradska izborna komisija u Novom Sadu, na primer, odbila je svih 68 prigovora opozicije, a u Nišu od 36 prigovora delimično je prihvaćeno samo šest. Obrazloženja je uglavnom slično, nerazumljive primedbe i nedostatak dokaza.

Sledeći korak su žalbe višim sudovima, ali poznato je da u izbornim komisijama odlučuju uglavnom pravnici, ali glasanjem, i zato tolika brojnost izbornih lista na korist vladajuće koalicije. No, zakoni i ovako pisani jasni su ili bi trebalo da budu jasni običnim građanima.

A tamo piše, na primer, u članu šest: „Zabranjeno je 48 časova pre glasanja i na dan glasanja da se u medijima i javnim skupovima objavljuju procene rezulata izbora… i, što je naročito važno, pozivaju birači da glasaju odnosno da ne glasaju za određene izborne liste“.

Srpske tautologije: Miris lipa u lipnju 2
Foto: Privatna arhiva

I sada kad se jasno vidi kako rade tzv. kol centri, sa pozivima birača da glasaju, i kad postoje materijalni dokazi sa duplim biračkim spiskovima, što je takođe zabranjeno, i sa kompletnim uvidom da li je neko primio poklon, što je praktično mito, kao i oni koji su protiv naprednjačke liste, onda čudno zvuče obrazloženja izbornih komisija.

Nekako se prenebregava da su uočene nepravilnosti, bolje reći krađa izbora, dobile i javno obrazloženje kroz Rezoluciji Evropskog parlamenta, jasnih ocena ODIHR-a kao i domaćih posmatrača, i da praktično ništa nije pomereno na poboljšanju izbornih uslova.

Istina da se pravo izučavakao nauka na fakultetima, i da se u osnovnim, srednjim i visokim školama usvajaju znanje na naučnim osnovama, što znači po principima istinitosti, a ono počiva i na iskustvu stečeno čulima.

I sad kad se olako odbace ovi prigovori, gde se, na primer, vidi kako radi kol centar u Novom Sadu, kako stotine mladih napredenjačkih i inih jurišnika bezglavo beže sa kutijama inkriminišućeg materijala, onda je u pitanju i sam zdrav razum.

Indirektno, na nekom poštenom profesionalnom sudu, važno je pitanje šta je to radila policija kada je zapravo štitila počinioce krivičnog dela, jer se po pravnim normama to tako vodi.

Za sve ovo vreme, a prođe pola godine, nadležni Ustavni sud ni jednu jedinu javnu reč ne prozbori, izuzev da su primili predmet.

U Ustavu piše da građani na izborima izražavaju svoju slobodnu volju.

Pa sigurno neće biti slobodna volja, i to znaju ne samo pravnici, a pogotovo njih 15 sudija sa dugačkim pravnim iskustvom, a birani su i kao istaknuti i uvaženi pravni delatnici. Toliko o pravnim odličnicima, i, na primer, razumnom roku u sudstvu.

Podsećanja radi još se nisu oglasili ni nakon izborne krađe na lokalnim izborima u Šapcu 2020. godine, gde u takođe predate ustavne žalbe sa sve dokazima.

Istine radi tada je Gradska izborna komisija poništila izbore na svih sto biračkih mesta, da bi Upravni sud u Novom Sadu doneo odluku o ponavljanju izbora na 27 biračkih mesta.

I da se radi protivno pravnim normama primer su tzv. ruske manjinske liste, gde je jasno da nemaju ništa sa zaštitom manjinskih prava, u ovom slučaju Rusa.

Prođe desetak dana od lokalnih izbora u Srbiji, i još će mnogo toga biti sporno i nerešeno, a da se može drugačije primer su izbori za Evropski parlament, u 27 država sa više od 300 miliona birača.

I svi rezultati poznati za tri sata od njihovog okončanja, i niko se ne buni, jer se podrazumeva da nema izborne krađe.

Autor je novinar iz Šapca

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari