Gori izbori nego u Indiji 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIĆ)

Nakon polovičnih lokalnih izbora drugog juna, međunarodni i domaći posmatrači su konstatovali da se uslovi nisu popravili od prethodnih u decembru i da nisu bili ni slobodni ni pošteni. Registrovan je niz biračkih marifetluka, a najuočljiviji su tzv. kol centri u Novom Sadu i na Banjici.

Milionski auditorijum je mogao videti i bezglavi beg naprednjačkih aktivista iz Novosadskog sajma, i prvo što bi se pomislilo da pošten čovek ne beži.

S druge strane o prethodnim izborima, za koje je utvrđeno čak i Rezolucijom Evropskog parlamenta, da takođe nisu bili slobodni ni pošteni, opet se Ustavni sud ni posle pola godine nije izjasnio o tome.

Može mu se, jer za razliku od običnih sudova taj vrhovni sud nema odredbu o razumnom roku.

A, na primer, za pokradene izbore u Šapcu 2020. godine, još se nije izjasnio.

Gori izbori nego u Indiji 2
Foto: Privatna arhiva

Takođe, nijedno tužilaštvo nije pokrenulo nijedan postupak za brojne krivične prijave, sa sve dokazima, koje su podnete.

To znači da ovde nema ni suda ni pravde, a vlast može u nedogled da krade izbore.

Primera radi u Indiji su završeni šestonedeljni izbori u kojima je učestvovalo 642 miliona birača, ili 66 odsto od ukupnog broja, i nigde nije zabeležen nijedan veći nasilni incident.

U Srbiji sa sto i nešto puta manje birača, zemlji koja pretenduje da bude članica Evropske unije, uzora demokratije i vladavine prava u svetu, dešavaju se očigledne izborne krađe i, što je najpogubnije, sa veoma agresivnim i bahatim odnosom vladajuće stranke.

Sa malom izlaznošću, oko polovine birača, nikako to nije bio praznik demokratije, pre će biti da je vladajuća koalicija odnela Pirovu pobedu, jer uprkos svim mogućim pritiscima, krađi i državnim resursima, pokazalo se da im opada broj pristalica.

S druge strane opozicija je pokazala poslovičnu razjedinjenost i samodestruktivnost izlazeći na izbore pod istim, nedemokratskim uslovima.

A to traje li traje, pre svega cepanjem Demokratske stranke, počev od DSS, LDP, Nove stranke, SSP, SDP, Zajedno, Narodne stranka i inih derivata gde su osnivači mahom bivši predsednici i visoki funkcioneri DS.

U decembru pokazalo se koliko je značajno udruživanje opozicije, dobivši respektabilan broj glasova i uz utvrđenu krađu izbora.

Ali, nisu izdržali, uradli su ono što nikako nisu smeli, razvodnili se, i izgubili. Doduše, sakupljene su neke mrvice, upitan je jedino Niš i Novi Beograd od većih samouprava, ali valjda je sada jasno da atomizirane stranke nemaju nikakve šanse protiv ovako vojnički i mafijaški ustrojene SNS.

I vreme je da počnu od osnovnog , infrastrukture, od mesnih i opštinskih odbora, a tu im televizija ne može pomoći.

Takođe, bilo bi dobro da bar neko podnese odgovornost za ovakve izborne rezultate, čisto moralno, jer, na primer, Boris Tadić se izvinio za ono lažno glasanje poslanice DS u Skupštini Srbije, i nakon toga dva puta bio izabran za predsednika države.

Autor je novinar iz Šapca

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari