Foto: Đ. Kojadinović

Videh da ste objavili pisani uradak koji ste nazvali „Intervju Aleksandar Rodić“, u kojem budući premijer Hrvatske, Srbije i tri sela više Aleksandar Šojić pominje i moju malenkost, pa reših da odgovorim. Znajući da se radi o veoma opasnom čoveku, odnedavno naoružanom i trećim padežom, izuzetno sam vodio računa šta ću napisati kako ni na koji način ne bih iznenadio i uvredio gospodina Šojića. Pardon, Rodića.

Bez obzira na to što znam da Rodić nije sam napisao bilo šta u životu, pa tako ni ovaj intervju, trudiću se da ipak odgovorim njemu. A ne Dejanu Jociću, koji je onomad sastavljao „Srbijo, izvini“, ili Zoranu Bašanoviću, estradnom menadžeru i glumcu u holivudskom spektaklu „Kleptoman iz Majamija“ koji danas na obalama Egejskog mora otkriva Rodiću čari složenog srpskog jezika.

„Nisam bio Vučićev sluga“, zavapio Rodić. I nije slagao. Nije bio samo Vučićev. Služio je i Tadiću, Homenu, Crnogorcima… Sad služi Zaevu, Hrvatima, Albancima… „Mali gazda“, kako su naprednjaci od milošte zvali Rodića, uvek je išao s blokčetom na sastanke. Malim, crnim, u koji bi zapisivao sve što uspe da zapamti od mesta sastanka do kola. Shodno njegovom britkom umu, nije teško naslutiti da je blokče često ostajalo prazno. Posle su morali ponovo da ga zovu ne bi li mu objasnili da „državno finansiranje“ nije „Rodićevo reketiranje“. Ali teško mu je bilo to da shvati. Nije se ni trudio. Navrzo se na to reketiranje ko Babić na „vazduplohove“.

Rodićeva reketura počela je onog dana kad je „čaleta poslao na robiju“. Tada je za direktora postavio ortaka Kornica (znate ga iz filma „Šmrkanje uživo“). Harali su Aca i Kornic dugo. Od firme do firme. Tad se reketiralo „prostački“, što se kaže, s novinom na glavi. Rodić je odmah pokazao zavidan talenat. Padali su redom mnogi asovi, a u trenucima nadahnuća udario je i na samog Đokovića, koji je promovisao Ideu. Valjda je računao da on ima najviše jer dobro barata reketom.

Ubrzo je izdao Kornica i poslao ga u neku svoju IT firmu da ga ljudi ne gledaju kako pada po hodnicima. Nesrećnika će ponovo iskoristiti krajem 2015. godine, kada ga je potplatio da ispriča onu tiradu o „Vučiću u podrumu“ i mitu od 120 evra. Nije Rodić izdao samo Kornica. Izdao je i oca. I kuma Bjelopetrovića. I sve saradnike s kojima je radio. Izdao je, naravno, i mene u proleće 2014. Jer sam se drznuo da pišem o žrtvama u poplavama i odgovornosti Čučkovića. Posle je Rodić sve to ispeglao sa Čučkovićevim bratom. Fudbalskim menadžerom. Pogađate kako!

Danas priča kako nije mogao da pobedi Vučića jer smo ga Lađević i ja izdali i bili smo loš urednički tim. Laž! U moje i Lađevićevo vreme tada srpski Kurir prodavao se u 120.000 primeraka. Danas se ovaj, hrvatski Kurir, prodaje u manje od 60.000. Istina je da nismo hteli da pišemo kako Vučić ima 30 odsto podrške kad su mu najljući protivnici davali 45. Nismo hteli da mi napadamo Vučića samo da bi ga Rodić izreketirao. A o tom „diktatoru“ Vučiću Rodić je pričao ovako: „To je čovek koji će Srbiju vratiti u svet“, „Moramo da damo maks podršku Vučiću“, „Vučić je budućnost i nada Srbije“, „Moramo da branimo Vučića i od tuđih i od njegovih“… Toliko je hvalio Vučića da je Vulin u neverici satima vrteo glavom. Hvalio ga je i pre dva meseca. Dočekao ga u firmi sa hlebom i solju. Tražio je od Vučića i nekih drugih da ugase Srpski telegraf, da nam iseku svaku mogućnost oglašavanja… Nije Rodiću to prvi put. I ranije je taj lažni borac za slobodno novinarstvo hteo da gasi medije poput Naših novina ubeđen da samo on, mucavac, ima pravo da se u Srbiji bavi novinarstvom.

Sad vidim, ode Rodić u političare. (Lane Gutović šokiran činjenicom da Šojić više nije samo lik na filmu.) Neće da plati višemilionski porez. Toliko veliki da bi mogle da se sagrade tri „plačljive“ fontane na Slaviji kad ih pogodi pesma. O vrtićima, bolnicama, lečenju dece da ne govorim… Pogledajte to licemerje Aleksandra Rodića, druge generacije poreskih utajivača – kako druge provlači kroz blatnjavi Kurir dok on građanima Srbije duguje tri miliona evra!

Za kraj, radujem se Rodićevoj najavi da će njegovi „novinari-istraživači“ raditi serijal o ucenama u medijima. Za početak, dok im Aca ne smisli priče, mogu da im predložim nekoliko tema: „Kako je gazda Kurira reketirao direktora EPS za 10 miliona“, „Kako je gazda Kurira naplatio osam miliona za Mrkonjićevo šamaranje“, „Kako je gazda Kurira reketirao Dulića za 12 miliona“ ili „Kako je gazda Kurira izreketirao Bogićevića za 700.000 evra“… Ima toga puno. Siguran sam da će serijal biti veoma uspešan. Do tada, STOP RODIĆEVOJ REKETURI.

Autor je direktor dnevnog lista Srpski telegraf