Danica Popovicfoto FoNet Milica Vuckovic

Sećate li se onog spora na Ekonomskom fakultetu gde sam osuđena za plagijat prevoda jednog inostranog udžbenika?

Mada su i Stručna i Etička komisija fakulteta zaključile da se ne radi o plagijatu, dekan se o to oglušio i stavio na glasanje da je u pitanju plagijat prevoda. Šta se kasnije dešava?

Kasnije se otkriva tamna strana etike na Beogradskom univerzitetu. Odbor za profesionalnu etiku odbio je da se izjasni o mojoj žalbi.

Umesto da presudi ko je prekršio moralna načela, ja ili tadašnji dekan Ekonomskog fakulteta, odbor je – bez razmatranja – odbacio moju žalbu.

Kao da sam na pisarnicu Univerziteta, umesto žalbe, podnela masnu hartiju od bureka, pa Odbor nije ni imao šta da razmatra, nego je slučaj odbačen.

Razlog je ubrzo otkriven: predsednik Odbora za profesionalnu etiku je stalno zaposlen na Pravnom, a radi honorarno na Ekonomskom fakultetu, pa nije bilo zgodno da baš on potpiše presudu protiv tadašnjeg dekana, bez čije saglasnosti svakako ne bi ni bio honorarac na Ekonomskom fakultetu.

Lakše je naravno bilo da profesorki Beogradskog univerziteta uskrati Ustavom zagarantovano pravo na žalbu i na odgovor. Etično, zar ne?

U slučaju prijave protiv dekana Boričića, pomenuti profesor Pravnog fakulteta se izuzeo iz odlučivanja, a ni Odbor za profesionalnu etiku više nije bio jednoglasan.

Većinom od jednog glasa zaključeno je da „nema dovoljno elemenata da se dekanu Ekonomskog fakulteta izrekne neka od mera za povredu Kodeksa profesionalne etike.“

Ipak, da ne bude da su baš slepi kod očiju, u odluci su napomenuli da Odbor za profesionalnu etiku smatra da će „prethodno izneto u odluci u dovoljnoj meri uticati na dekana“.

Šta je bilo dalje?

Tadašnji dekan Ekonomskog fakulteta umalo je postao rektor Beogradskog univerziteta (što je i sam u medijima najavljivao).

Ipak, ne dade mu se. Prevalio je starosnu granicu za obavljanje rukovodećih mesta na univerzitetu, pa je sada samo prorektor Beogradskog univerziteta – ali istovremeno i prodekan Ekonomskog fakulteta!!!

Kako to može pitate se?

Evo kako: na univerzitetu niko neće da se zamera.

I sve može – pa i to da ista osoba obavlja dve funkcije koje su u sukobu interesa, a da svi na Univerzitetu o tome ćute!

Konačno, da li je bivši dekan Ekonomskog fakulteta prekršio Kodeks profesionalne etike odlučivala je najviša instanca – Etički odbor beogradskog univerziteta.

Odlučili su da bivši dekan, to jest sadašnji prorektor/prodekan nije kriv. A sama odluka, nanovo, predstavlja pravi moralni skandal.

Etički odbor, naime, čine petorica dekana BU – a odlučivala su samo četvorica!

Izostao je niko drugi nego – predsednik Etičkog odbora. Da sramota bude veća, u odluci dostavljenoj običnom poštom, nisu naveli ni kakav je bio ishod glasanja krnjeg sastava Etičkog odbora.

Svi su tamo, izgleda, hteli nešto da sakriju: neko da sakrije svoje prisustvo i potpis na odluci, neki samo da se ne vidi kako su, u zbiru, glasali.

Ipak, niko od njih nije sakrio da je predsednik ili član Etičkog odbora Beogradskog univeztiteta.

Velika je to čast i ostaće zapisano ko je bio moralni sudija i kako je sudio, makar u krnjem sastavu, kad trenutak tako bude tako nalagao.

Narod čiji univerzitet ima ovakav Etički odbor nema razloga da brine za svoju budućnost.

Autorka je profesorka Beogradskog univerziteta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.