Toksične ideje Kjuanona 1Foto: Beta/Milan Obradović

Broj grupa posvećenih Kjuanonu na fejsbuku meri se hiljadama.

Generalna populacija već prepoznaje njihove poslovične poruke: da li si i ti deo „velikog buđenja“, hoćes li uzeti crvenu ili plavu pilulu, (iz filma Matriks), „Gde ide jedan, idemo svi“ itd. U njihovom rečniku, ezoterične ideje se mešaju sa političkim porukama, izmišlja se nova mitologija, ali sa elementima pop kulture i filma.

Institut za strateški dijalog sa sedištem u Londonu objavio je pozamašnu studiju o fenomenu Kjuanon koji stoji iza tvrdnje da elitna grupa pedofila vlada svetom i da je bivši predsednik Tramp tu da ih dovede pravdi. Kada su se pojavili na sajtu ‘4Chan’ 2017. godine dobili su podršku ne samo od evanđelista već i nekih radikalnijih grupa i pojedinaca, ali od početka pandemije, ideje Kjuanona dobijaju vetar u leđa od strane wellness i joga influensera sa društvene mreže instagram. Mnoga poznata lica, pisci bestselera, radio i TV stanice širili su njihove ideje dok nisu postale deo mejnstrima.

Jedan iz redova prve generacije ovih teoretičara zavere bio je Dejvid Ike, bivši fudbaler, koji veruje da je tajna vlada tu da proširuje pradavnu krvnu liniju reptila vanzemaljaca. Ta epizoda je dostigla šest miliona gledalaca na jutjubu. Nanotehnologija će biti deo vakcinacije, Bil Gejts je tu da sprovede tu prisilnu vakcinaciju i kao krajnji rezultat je depopulacija zemljine kugle. Ako ste dobili korona virus, ulje od origana će vam sigurno pomoći. Njegove pristalice, pored uobičajenih teorija, tvrde da su rezultati američkih izbori lažirani i da se pandemija kotroliše od strane vlade.

Toksične ideje Kjuanona 2
Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Davne 2011.godine, Šarlot Vard, naučnica koja izučava religiju, osmislila je novi termin ‘konspiritualnost’ da bi objasnila vezu između radikalne desnice, new age grupa i wellness industrije.

Vard tvrdi da su wellness i new age grupe pretežno ženske, da je fokus na uspostavljanju pozitivnog sopstva, dok je teren teorija zavere pretezno muški i bavi se negativnim posledicama globalne politike.

New age verovanja otkrivaju jedan veoma zanimljiv i raznovrstan univerzum, od pokreta ‘alternativnog roditeljstva’ u kome se žene porađaju bez prisustva doktora ili babica, preko sveta čakri i spiritualnih energija, sve do pretežno sekularne wellness industrije koja otvara vrata kristalima, reikiju i alternativnoj medicini.

Filozof Džulz Evans sa instituta Kvin Meri smatra da osoba može da bude spiritualna i okrenuta alternativnim ideologijama ali da to ne mora uključivati aferu ‘Picagejt’ ili borbu protiv 5G mreže.

‘Dobro je kritički preispitivati nametnute dogme pogotovo ako one dolaze iz religijskog miljea, ali pasti u zamku političkih teorija je nešto sasvim drugo’, piše časopis Vajs.

Dobar primer je tkz. ‘Šaman’, pravo ime Džejk Anđeli, koji je jurišao na Kapitol u Vašingtonu u januaru. Bivši glumac i vojnik, uživalac psihodeličnih pečurki i pejotla, energetski iscelitelj koji veruje u meditaciju, ali i u Boga.

Toksične ideje Kjuanona 3
Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Evans smatra, analizirajući njegov profil u magazinu Vajs, da Anđeli ne razlikuje fikciju od realnosti i da je pod uticajem pop kulture i filma Ratovi Zvezda. Sam je video vanzemaljce nekoliko puta i veruje da je njegovo seme sa druge planete.

Na kraju da dodam, da je Džejk Anđeli nacionalista i da tvrdi da je posedovanje oružja jedno od svetih prava. Mislio je da je Tramp Drugi dolazak Hrista. Nije pripadnik hrišćanske crkve već više spiritualista. Veruje u ekologiju i zaštitu životne sredine. Opsednut je borbom protiv pedofilije i pobornik ‘Picagejt’ zavere.

U njegovoj ličnosti mi vidimo da su se sve grupe ujedinile, hrišćanski nacionalisti, neonacisti, i konspiritualisti. Nakon njegove planetarne slave u januaru, kjuanon zajednica je odlučila da je on podmetnuti špijun i satanista. Uhapšen je i sada je u zatvoru.

Edrijen Lafrans, urednica časopisa Atlantik, ocenjuje da je Kjuanon pokret koji počiva na odbacivanju razuma, objektivnosti i drugih vrednosti prosvetiteljstva i raste pod uticajem paranoje, populizma i religijskih verovanja.

Postojala je pretpostavka da su wellness levičari i joga instruktori deo progresivnih i demokratskih politika dok se nisu počeli umrežavati sa desničarskim teorijama zavere. Ipak izgleda da kjuanonovske ideje vrlo lako nalaze put do spiritualne i wellness zajednice jer ove grupe propovedaju personalnu i društvenu transformaciju.

Pastelni Kjuanon na Instagramu

Tokom pandemije sve se više vremena provodi na internetu. Mark-Andre Argentino, doktorant na Konkordija Univerzitetu u Kanadi, koji piše knjigu na temu kako radikalne grupe koriste internet, napravio je kovanicu ‘Pastelni Kjuanon‘ da bi objasnio razvodnjenu i druželjubivu verziju koja bi privukla pre svega žene.

Vežbe za stomak i meditacija, detoks čaj koji ide uz heštag #Q. Instagram ima ‘žensku’ estetiku: lepota, ljupskost, poželjnost, sve je dobro i pozitivno. Sve do sad. Wellness industrija u razvijenim zemljama ima zapanjujuću monetarnu vrednost i uticaj i veliki je rasadnik trendova. Pogledajte samo astronomski rast brenda Gvinet Paltrou ‘Goop’ koji danas vredi više od 250 miliona dolara.

Međutim, u tim krugovima, sve veći je broj antivakcinaša. Doktori homeopatije koji preporučuju alkalne vode, oni koji su propagirali da se jede sirova hrana umesto hemoterapije, oni koji veruju da vajfaj može da izazove tumor mozga, sada preporučuju da se ne nosi maska, da se ne uzimaju lekovi i da se nikako ne vakcinišemo.

Toksične ideje Kjuanona 4
Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Studija koju je časopis Atlantik uradio o pastelnom Kjuanonu i instagramu izražava sumnjičavost i skepsu – iza svega stoji interes, broj pratilaca i novac. Kada neke majke influeserke pored svojih fotografija manikira, ili priča o porođaju stave tkz. Q heštagove, one možda flertuju sa nekim idejama teorija zavere ali glavni motiv je dobijanje većeg broja pratilaca.

Postoji velika populacija sledbenika Kjuanona koji će obožavati svakog ko ih prizna ili prihvati njihove stavove na bilo koji način. Ako pratioci mogu da veruju ovim ženama po pitanjima dizajna enterijera i planiranja zabave, možda im mogu verovati i po mračnijim, više političkim pitanjima.

Sofi Bišop, profesorka digitalnih humanističkih nauka na Kings Koledžu u Londonu tvrdi da je prvobitna funkcija influensera trebalo da bude autentičnija, pouzdanija od klasičnih medija tako da je instagram savršen za ‘pranje’ dezinformacija i opasnih ideja.

Do sada je Instagram bio društvena mreža koja je bila poznata po vizuelnoj estetici a sada postaje mesto gde možemo naći paranoično razmišljanje i to u sponzorisanim postovima za brendove dečije odeće i krema za lice.

U poslednjoj deceniji, zahvaljujući Instagramu, poručuje časopis Vajs, neki aspekti tipično američke kulture postali su globalni: kult zdravlja, nedostatak zvanične religije i slobodno tržište wellness influensera. U pitanju je tržište koje još uvek nema nikakva pravila, ako znaš da se fotografišeš, lepo izgledaš i imaš dosta pratilaca, to će svakako više značiti nego klasično školovanje ili medicinska diploma.

Ipak, postoji i druga strana medalje. Američki časopis Kosmopolitan poručuje da mnogi influenseri nisu znali da promovišu kjuanonovske teorije i Trampa. Umesto toga, ovi influenseri su samo radili ono što influenseri rade, pokušavaju da prodaju svoje usluge i knjige i prate metriku.

Toksične ideje Kjuanona 5
Foto: Pixabay/Nastya_gepp

Tokom prošle godine, Fejsbuk, koji je vlasnik instagrama, počeo je da se ozbiljnije bavi sumnjivim aktivnostima i samo za dva meseca ugasili su mnoge grupe uključujući i najveću antivakcinašku grupu. ‘Reddit’ je dalje ispred svih njih, pošto je sproveo opštu zabranu Kjuanona pre skoro dve godine.

Naravno, takva aktivnost teoretičarima zavere daje vetar u leđa jer mogu da tvrde da su cenzurisani i prelaze na druge društvene medije. ‘4Chan’, sajt koji je kriv za početak širenja kjuanonovskih dezinformacija, osnovao je grupu za podršku familijama koje su ‘izgubile’ svoje najbliže u ovom bizarnom političkom kultu. Grupa već ima više od 30 hiljada članova. Wellness brendovi takođe progovaraju protiv ove političke sekte. Ne biste pomislili da bi Peloton, proizvođač trening bicikala, morao da zabrani heštagove teorije zavere sa svoje platforme, ali u oktobru je upravo to i učinio.

Kritička spiritualnost

Po tvrdnjama magazina Politiko, 2020.godina bila je ‘zlatno doba teorija zavere’. Harizmatične vođe alternativnih pokreta, jogini ali religiozni kultovi koji imaju konstantno prisustvo u zapadnom svetu su se velikom većinom predstavili kao surogat zapadnoj medicini.

Statistike ukazuju da je u modernom svetu više ljudi spiritualno nego da su pripadnici neke religije. Poruke teoretičara zavere više nisu lokalnog karaktera jer je internet omogućio raznim jutjub novinarima i podkastima na temu zdravlja da šire strah i dezinformacije.

Iako mnogi poštuju njihovu borbu protiv farmaceutske industrije, važna je poruka da spiritualnost ne mora da uključuje i političku ideologiju. Odveć je poznato da su teoretičari zavere sve više prisutni u krugovima joge i welnessa, ali ostaje pitanje da li ova aktivna manjina može da zavede sve ostale na put radikalizacije.

Autorka je pisac i komentator u oblasti kulture, politike i umetnosti 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari