Vučićeva potkupljivačka mitologija: Lični stav Zorana Ivoševića 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

,,Mitologija“ je opšti naziv za mnogobožačke religije, kao i za učenje o bogovima i herojima, ali može biti naziv i za grčko-rimsku, germansku ili slovensku mitologiju.

Tako piše u Vujaklijinom ,,Rečniku stranih reči i izraza“. Ali, pod mitologijom u novom formatu, moglo bi se nazvati i ,,predizborno podmićivanje“ koje praktikuje Srpska napredna stranka u kampanjama za lokalne, pokrajinske, parlamentarne i predsedničke izbore, zato što se i predizborno podmićivanje vrši – davanjem mita. Ovo sam pomislio kad sam pročitao da je predsednik Republike Aleksandar Vučić, kao aktuelni nosilac izbornih lista SNS, najavio da će pre glasanja biti uplaćeno: studentima – po 1.000,00 dinara; srednjoškolcima – po 10.000,00 dinara; korisnicima socijalne pomoći – po 10.000,00 dinara; penzionerima – po 20.000,00 dinara.

Zašto bi mitologija u novom formatu mogla biti potkupljivačka?

Aktuelni predsednik Republike, po Ustavu, nema nikakva ovlašćenja u izbornim kampanjama niti će ih imati sve dok je u postojećem mandatu. Imao ih je dok je mogao učestvovati u izbornim kampanjama da bi predstavio sebe i svoj program. Ali, pošto je u drugom mandatu, izgubio ih je jer ne može učestvovati u trećem. Dok je u postojećem mandatu, ne može biti ni nosilac bilo koje izborne liste. Evo zašto:

U izbornim kampanjama predsednik Republike ne može učestvovati ni na koji način jer, po članu 11. Ustava, izražava državno jedinstvo, a ono mora biti ne samo teritorijalno, nego i nacionalno i političko. Zato je njegova funkcija nadregionalna i nadnacionalna i nadstranačka.

Vučićeva potkupljivačka mitologija: Lični stav Zorana Ivoševića 2
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Pošto, po članu 12. Ustava, predsednik Republike i predstavlja Srbiju kao državu, on mora biti i njeno oličenje i njen simbol. A simbolu države ne priliči da zastupa interese pojedinih političkih stranaka, kao ni da u svojstvu nosioca izborne liste najavljuje predizborne novčane isplate iz sumnjivih izvora.

Pošto predizborni novčani podsticaji građana nisu predviđeni zakonom, njihova odomaćena primena ima koruptivni karakter. Zato bi poreklo tako namenjenog novca valjalo da ispita Agencija za borbu protiv korupcije a što to njoj već dugo ne smeta, svedoči da stanje u državi nije onakvo kakvo bi po Ustavu moralo biti.

Otuda građani, kao nosioci državnog suvereniteta, na predstojećim izborima ne treba da svoje poverenje povere onima koji su: umesto demokratije uveli autokratiju; omogućili korupciju; razvlastili Direkciju policije u Ministarstvu unutrašnjih poslova; uskratili samostalnost javnog tužilaštva i nezavisnost sudstva; prihvatali sporazume o dezintegraciji Kosmeta i njegovo uključivanje u pravni poredak samoproklamovane surogatdržave kosmetskih Albanaca; doneli zakon kojim je država uzurpirala stečena prava penzionera; sudelovali u mnogim sukobima interesa vršeći nekompatibilne funkcije; imali udela u aferama ,,Savamala“, ,,Pad helikoptera“, ,,Krušik“, ,,Jovanjica“, ,,Doljevačka rampa“, ,,Paljenje kuće novinara u Grockoj“, ,,Tetka iz Kanade“, ,,Akcija u Banjskoj“ … Jer, tako ćemo živeti u boljoj državi.

Autor je bivši sudija Vrhovnog suda i univerzitetski profesor u penziji

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari