Zaista, moramo odati svaku hvalu i priznanje zvaničnim državnim strukturama, i našem humanom narodu i svetu, koji su učinili sve da kataklizmične posledice poplave ovih dana budu što manje! Ali, nažalost, u Srbiji uvek postoji i to čudno „ali“!

Nesrećno naselje – kamp „Partizan“ na beogradskoj Adi Ciganliji, koje je svim dosadašnjim vlastima bilo „trn“ i problem (samo ne onima koje su ga sedamdesetih godina prošlog veka osnovale kao privremeni kamp za rekreaciju) dosad je više puta i plavljeno i bilo u opasnosti da ga vode Save zbrišu sa lica zemlje (setimo se 2006. i 2011). Evo, već deset dana kako voda polako osvaja bedem pored reke i nasip pored rukavca, a opasnost preti i od sve jačih podzemnih voda. Kamp „Partizan“ niko zvanično ne spominje – ni kućni savet naselja, ni Uprava JP „Ada Ciganlija“, ni gradska uprava! Niko nam se nije obratio da nas umiri, posavetuje i uveri, da li će nas braniti i odbraniti, a ne staviti pred svršen čin (što bi mogla biti hitna evakuacija), te tako spasiti hiljadu života, ali i napraviti novih hiljadu beskućnika!

Socijalna struktura naselja je, realno i narodski rečeno – sirotinja. To su izbeglice sa bivših jugoslovenskih prostora, dojučerašnji podstanari i radnici iz propalih i pokradenih preduzeća, skromni penzioneri koji su se ovde sklonili od gradskog smoga i buke… Ima dosta starih, bolesnih, dece… Nažalost, u poslednje vreme se javljaju i neke kriminogene strukture, koje remete raniji mir naselja (ne vidimo da policija i ostali nešto preduzimaju protiv njih!).

Tužno je i diskriminatorski što od ovoliko medija u gradu, izuzev jednog kraćeg priloga u štampi, niko nije u ovom teškom času za naselje došao da napravi reportažu i izvesti o realnom stanju. Nažalost, ovde novinari dolaze samo kad ucvetaju naše male bašte ili kad padne sneg, da nas prikažu kao idiličnu sliku i „raj za život“! Takođe, političari svrate samo u predizbornim kampanjama ili kad treba da se opuste u nekom od adskih restorana.

U ime mojih sugrađana pozivam sve nadležne i medije – dođite i „odvežite nas“, ili nas uverite da bar malo mislite i na nas!

Miša Lazar, pisac, Kamp „Partizan“ na Adi Ciganliji

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.