Sada kada sam Vam, nadam se, neke stvari i definicije razjasnila (ovo u vezi sa poštenjem mi je jako bitno, jer sam sigurna da Vi mislite da je u pitanju strani izraz), mogu da se vratim na poentu. Pokušaću da budem kratka i jasna.

Naime, da biste od bilo kog građanina ove zemlje nešto tražili, i Vi i svi ostali vladajući ministri, premijer(ka), kao i predsednik države morate svojim građanima nešto i da pružite. Na primer: Pristojan i dostojanstven život, pravo na školovanje, na rad, na lečenje, na dobijanje dijagnoza, na lekove i na još mnogo toga, da ne zalazim u detalje i da ne stignem do člana 13 Ustava Republike Srbije u kojem jasno piše da je država Srbija dužna da svojim državljanima obezbedi sigurnost u bilo kojoj stranoj zemlji, za šta, evo baš na mom primeru, znamo da niste sposobni. Dakle, mnogo toga ova zemlja mora da da, da bi mogla od nas i da traži. Pogotovo od žena.

Sad ste se setili jednakosti i rodne ravnopravnosti? Sad ste se setili da smo svi isti? Sad biste da nas sve stavite u isti položaj i isti koš? Neće moći.

Vuline,

Obezbedite Vi nama pristojne plate, živote, bezbednost i nešto zbog čega ćemo još više biti ponosni na to što smo državljani ove zemlje, pa da onda sednemo i popričamo o OBAVEZNOM SLUŽENJU PRVE POMOĆI I POSTUPAKA U VANREDNIM SITUACIJAMA, ili kako ste već naveli da će se ta nebuloza, koju predlažete kao obaveznu, zvati.

Jer, Vuline, dokle god ja ne budem mogla da u ovoj zemlji živim kao čovek, od svog rada, znanja, sposobnosti, svih kvaliteta koje posedujem i dokle god svi vi budete dopuštali minimalce, izrabljivanja i rad na 300 nijansi crne, nećete imati ni moje poštovanje, a kamoli poslušnost.

Makar završila u zatvoru, Vuline, budite ubeđeni da ja na tu obuku poći neću i da ću to vreme pre utrošiti na dobru knjigu ili dodatni posao, Vuline, koji moram da radim, ne bih li preživela.

Moram da priznam da sam se zaprepastila kada sam pročitala da će starosna granica za žene biti 50 godina. Osećam li ja to empatiju od strane Vas?

Ipak, ovde nema mesta ironiji. Nema, jer ova tragikomedija od zemlje i cirkus Vlada sa kupljenim diplomama koja, kada sveukupno sastavi svoje CV-jeve, nema jedan pristojan, meni svakako neće krojiti sudbinu, niti će ikada moći da me natera da ispoštujem bilo koji zakon, osim onih osnovnih koji se odnose na pljačke i ubistva, ali ni to nema veze sa zakonom, već sa moralom (moral: oblik društvene svesti, sistem običaja, navika, normi. Prim. aut.)

Obezbedite, Vuline, za početak, sistem koji će svima nama mladima (dok smo još mladi) davati podstrek i vetar u leđa i koji će nam garantovati dostojanstvo. Zamenite, Vuline, sistem koji doslovno drobi, uništava živote, razboleva, ubija, satire porodice i tera iz zemlje. Iste ove zemlje koju očekujete da strastveno branimo. Uradite to, pa se možda i sami, s ponosom prijavimo umesto da na Vaše ideje gledamo kao na posledicu ratne traume koja Vas sigurno nije mogla da snađe, s obzirom na to da ste nežan tip koji više preferira maženje. Pogotovo Gračanice.

Da sam muško, Vuline, isto bih mislila i isti odgovor biste dobili. Nazovite ovo buntom, bezobrazlukom, neposlušnošću, nevaspitanjem… nazovite, Vuline, ovo kako god hoćete, ali ja sam odavno naučila da se domovina, između ostalog, brani „i čašću i znanjem“, a to je ono što apsolutno niko od vas koji ovom našom domovinom vladate nema, te nam svakako niste dobri i uzorni primeri.

Ukoliko niste prepoznali reči pesme gospodina Ršumovića „Domovina se brani lepotom“, ne zameram Vam, uklapa se u (ne)znanje i Vašu dioptriju, ali Vam savetujem da smislite bolji plan odbrane, jer ovoj našoj domovini, sa Vama i Vama sličnima na čelu, prva pomoć neće biti ni od kakve koristi.

P. S. Nisam Željko Mitrović, ali za razliku od njega mogu da napravim kvalitetnu programsku šemu

Autorka je novinarka iz Beograda