Zašto se u Leskovcu vidi vazduh koji je čist? 1Ana Pecarski Foto: CRTA

Zvanični dokumenti lokalne samouprave kažu da Leskovac ima prvu kategoriju vazduha – čist ili neznatno zagađen vazduh gde nisu prekoračene granične vrednosti nivoa ni za jednu zagađujuću materiju. Međutim, ista lokalna samouprava je početkom 2021. godine pokrenula izradu Kratkoročnog akcionog plana za zaštitu vazduha, koji se donosi u slučaju da zbog zagađenja postoji opasnost po zdravlje ljudi.

Ove kontradiktornosti savršeno oslikavaju situaciju na terenu – problem sa kvalitetom vazduha postoji, ali nas nadležni uveravaju da je vazduh prve kategorije.

Izveštaji Zavoda za javno zdravlje Leskovac već nekoliko godina unazad ukazuju na velike probleme izazvane zagađenjem vazduha. Stopa obolevanja za sva respiratorna oboljenja u Leskovcu je veća 2,5 puta u grejnoj sezoni u odnosu na vangrejnu sezonu.

U zimskom periodu, tri najčešća oboljenja registrovana kod Leskovčana i Leskovčanki su akutni i hronični bronhitis, hronična opstruktivna bolest pluća i astma.

U toku zimskih meseci u Leskovcu već godinama dolazi do prekoračenja maksimalnih dozvoljenih vrednosti čađi u vazduhu. Tokom 2020. na samo jednom mernom mestu čak 81 dnevnih merenja je pokazalo previsoke vrednosti

I ako ne pratite izveštaje, a živite u Leskovcu, svesni ste problema sa zagađenjem vazduha. Znate da teško dišete i kašljete kad izađete napolje, posebno u popodnevnim i večernjim satima. Znate da tih par meseci tokom grejne sezone vagate da li da otvorite prozor i izvetrite stan, zbog neprijatnog mirisa i zagađenja koje ga ispuni. Znate da se nekoliko meseci godišnje u Leskovcu vazduh vidi.

I pored svega navedenog, Leskovac zvanično spada u gradove sa prvom kategorijom vazduha. Zašto zvanični podaci kažu da je u Leskovcu vazduh čist?

U Leskovcu se ne vrše merenja koncentracije suspendovanih PM10 i PM2.5 čestica, ugljen monoksida i prizemnog ozona u vazduhu. Ne postoje precizne informacije ni u jednom zvaničnom dokumentu kada će se sa tim početi. Registar zagađivača nije javno dostupan i građanima nije poznato ko i na kojim lokacijama ispušta zagađujuće i štetne materije u vazduh.

Informacije o merenjima koja se vrše objavljuju se sa nekoliko dana zakašnjenja. To znači da čak i ako zvanična merenja pokažu da je vazduh štetan po zdravlje ljudi i da treba ograničiti vreme provedeno napolju, kad ova informacija stigne do građana i građanki Leskovca ona im je beskorisna.

Kratkoročni akcioni plan za zaštitu vazduha trebalo je da ponudi hitna rešenja za neke od navedenih problema. Međutim, iako bi trebalo da važi od 2021. do 2023. još uvek nije usvojen, i izgubljena je skoro cela godina za njegovu implementaciju.

Zbog svega ovoga, skoro 900 građana i građanki Leskovca peticijom, ralizovanm kroz inicijativu “Građani imaju moć” koju sprovodi Crta u saradnji sa USAID, zatražilo je javnu raspravu na temu kvaliteta vazduha, u okviru inicijative koju je pokrenula organizacija Tim 42. Zahtevi su da se za početak utvrdi stvarni obim problema sa vazduhom uvođenjem merenja koncentracije suspendovanih PM10 i PM2.5 čestica, ugljen monoksida i prizemnog ozona, kao i da se rezultati merenja objavljuju blagovremeno u cilju zaštite zdravlja ljudi.

Ova peticija samo je prvi korak u borbi građana i građanki Leskovca za bolji vazduh.

Autorka je aktivistkinja Tima 42 iz Leskovca

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Zašto se u Leskovcu vidi vazduh koji je čist?”

  1. Draga Ana, bravo za tekst
    100% je tačno tako, nažalost.
    Ja sam potpisao peticiju i pridružio se timu 2

  2. Bravo Ana i nije samo ova vest lazna vec skoro sve vesti u Leskovcu zahvaljuc ovoj vlasti. Sami napred i ja sam potpisala peticiju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.