Zaustaviti "licitaciju" žrtava Jasenovca 1foto EPA ANTONIO BAT EPA/ANTONIO BAT

Proteklih dana na najuticajnijim medijima u Srbiji, u javnim nastupima direktora Muzeja žrtava genocida Dejana Ristića i hrvatskog istoričara Ive Goldštajna, nastavljena je kampanja umanjivanja broja srpskih žrtava u logoru smrti Jasenovac. To se odavno događa u hrvatskom javnom mnjenju.

No, prvi put Radio-televizija Srbije, Politika i Tanjug, javno i bez zazora, bez dijaloga sa nepristrasnim stručnjacima, učestvuju u besramnoj „licitaciji“ brojem zverski ubijenih Srba i posledičnom relativizovanju hrvatskog genocida nad srpskim narodom u Drugom svetskom ratu. Ovaj događaj ima ogromnu važnost za naš naučni i javni život i stoga bi njegove posledice mogle da budu nesagledive.

Nedostojno i nestručno poigravanje brojem žrtava Jasenovca zasniva se, tipično za poricatelje genocida, na zanemarivanju svih istorijskih izvora i naknadnom domišljanju kako bi se potvrdila unapred zadata teza.

Poređenja radi, tako nešto, kada je reč o holokaustu nad Jevrejima i genocidu nad Jermenima, u javnosti Izraela i Jermenije bilo bi potpuno nezamislivo.

Kako je navedeno u jednom od dva protestna pisma preko stotinu javnih ličnosti, objavljenih pre godinu dana, u kojima je već upozoreno na pojavu poricanja ustaškog genocida u srpskoj javnosti (veb-stranice Novi standard, 29. 7. 2020 i Stanje stvari, 19. 8. 2020), umanjivanje broja žrtava holokausta u šesnaest evropskih država i u Izraelu smatra se poricanjem genocida i zakonski se kažnjava.

Tada je zatraženo, „po ugledu na Rusiju, Izrael i Jermeniju, ukidanje bilo kakve tolerancije prema svim vidovima poricanja genocida nad srpskim narodom“.

Nedavno su i Izvršni odbor i Odeljenje istorijskih nauka SANU upozorili na umanjivanje broja žrtava hrvatskog genocida kojim se bavi novopostavljeni direktor Muzej žrtava genocida i zatražili izjašnjenje Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije (31. 5. 2021).

Zahtevamo da odmah prestane javna „licitacija“ brojem žrtava logora Jasenovac, smišljena da bi se relativizovao i porekao genocid nad srpskim narodom u Nezavisnoj državi Hrvatskoj. Tražimo da Srbija i Republika Srpska, po ugledu na ostale evropske zemlje i Izrael, donesu zakone kojima će ovakve pojave konačno da budu sprečene.

Posle svih upozorenja i posle najnovijeg, do sada najvećeg skandala, zahtevamo da se aktuelne vlasti Republike Srbije, naročito Ministarstvo kulture i informisanja, koje postavlja direktore i upravne odbore Muzeja žrtava genocida i RTS-a, izjasne o tome da li podržavaju ovu sramnu, uvredljivu, pažljivo osmišljenu kampanju umanjivanja broja žrtava Jasenovca i poricanja genocida nad srpskim narodom u Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Ako ne podržavaju, zašto se o tome javno ne izjasne i zašto dopuštaju da osobe koje u ovoj kampanji imaju najistaknutije uloge i dalje obavljaju naučno i moralno važne društvene funkcije?

A, ako srpske vlasti u ovome podržavaju svoje institucionalne izabranike, građani Srbije i srpski narod imaju pravo da znaju šta misle i šta čine njihovi najviši politički predstavnici, te da shodno tome reaguju.

(pismo su potpisale ukupno 92 javne ličnosti)

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.