Mišković, Todorić i dve pravne države 1Foto: Medija centar

Deo laičke, a naročito političke javnosti u Hrvatskoj danima je isijavao nadu da će Todorić do daljeg ostati u Remetincu i tako poslužiti kao predmet orgijanja tamošnjih populista. S visokom dozom sigurnosti tvrdilo se da ga nikakva kaucija ne može spasiti zatvora. Tom načinu obračuna s „bivšim tajkunom“ usprotivio se Županijski sud koji je odlučio suprotno političkim i medijskim očekivanjima i odredio kauciju od milion evra za izlazak Todorića iz istražnog zatvora. Todorić se, za sada samo, sumnjiči za štetu od oko 80 miliona evra. Državno tužilaštvo još nije podiglo optužnicu protiv njega. Prethodno mora da ga sasluša, što se očekuje ovih dana, a optužnica bi tek posle toga trebalo da bude potkrepljena dokazima, podignuta i potvrđena. Inače, Tužilaštvo je pokrenulo istragu u novembru 2017. godine i za nju ima rok do aprila 2019. godine.

Miroslava Miškovića, vlasnika kompanije Delta, optužnica tereti za pomaganje sinu da utaji porez od oko 2,6 miliona evra. Uz bučno navijanje moćnih političara i raspomamljene javnosti smešten je u istražni zatvor u kome je proveo 224 dana. Da bi izašao iz istražnog zatvora Miškoviću je određena kaucija za koju je morao da položi 12 miliona evra, 30 odsto svoje firme Delta agrar i porodičnu kuću. Sva dosadašnja nastojanja Miškovićevog pravnog tima da ukine kauciju bila su bezuspešna.

Možda ova paralela za nekog nije indikativna i ništa ne govori.

Čini se da ipak mnogo govori. I da bi možda mogla biti paralelni barometar stanja (zdravlja) pravne države u Hrvatskoj, članici Evropske unije, i Srbiji, koja ima najviše problema u približavanju Evropskoj uniji baš u Poglavlju koje se bavi vladavinom prava i nezavisnošću pravosuđa.

Autor je novinar