Otvoreno pismo tri sindikata RGZ Vladi: Skoro 200.000 građana ostavljeno bez katastra 1Foto: canva

Poštovana predsednice Vlade, obraćamo Vam se nakon informacija o mogućnosti Vašeg učešća i u sastavu naredne Vlade RS. Ta informacija nam je nametnula i otvorila pitanje dalje sudbine i statusa Republičkog geodetskog zavoda.

Sve ono što se događalo u ovoj instituciji otkada ste na čelu Vlade RS je nesumnjivo i deo vaše odgovornosti ili zasluga.
„Veliki rezultati“ koji su promovisani od strane menadžmenta RGZ-a podržani su od strane Vaših saradnika i Vas lično. Razmišljanja i viđenja nas zaposlenih i tri sindikata RGZ-a, o dometima tih rezultata i propuštenim šansama da se RGZ reformiše i digitalizuje na profesionalan način i u duhu sa svetskim trendovima, se razlikuju u velikoj meri od Vaših.

U skladu sa time moramo da Vam javno postavimo nekoliko pitanja za koja verujemo da bi mogla da dovedu do jasnijih odgovora, a time i do rešavanja ogromnih problema u RGZ-u. Ova pitanja smo i ranije postavljali, ali nismo uspeli da dobijemo odgovore.

– Da li je konačno neko nadležan utvrdio razloge zbog kojih je satelitski snimak za potrebe ozakonjenja i popisa nelegalno izgrađenih objekata u 2015. plaćen milion evra a 2020. od istog dobavljača i preko istog posrednika četiri miliona?

– Da li je neko nadležan uspeo da dođe do odgovora o ceni koja je plaćena za korišćenje softvera za praćenje rada i prisustva službenika na njihovim računarima u RGZ-u? Da li je cena 20.000 evra ili 60.000 evra mesečno?

– Da li je podatak o nerešenim predmetima u RGZ-u u 2016. od 160.000 i podatak iz 2020. od 720.000 nerešenih predmeta razlog da se preispita odgovornost za rukovođenje RGZ-om, ili je to povod za odlikovanja i priznanja rukovodiocima RGZ-a?

– Da li je reorganizacija RGZ-a kroz izmene Pravilnika koje je Vlada usvojila i odobrila, a kojima se ukidaju katastri u mnogim opštinama u Srbiji rezultat Vaše reforme javne uprave ili nešto drugo? Šta treba da rade građani LJubovije, Malog Zvornika, Kosjerića, Sjenice, Bojnika, Medveđe, Trgovišta, Bosilegrada, Crne Trave, Iriga, Nove Crnje, Novog Kneževca, Opova, Batočine, Lapova, Rače, Rekovca, Ražnja, Žitorađe, Merošine, Gadžinog Hana i td. kada im se ukažu potrebe za poslovima u katastru? Da putuju u obližnje gradove ili da idu u najbliže katastre? Skoro 200.000 građana je ostavljeno bez katastra.

– Da li je Vama poznato po kojim se kriterijumima vrši prijem novih službenika u RGZ-u? Za obavezno učlanjivanje u direktorov „nazovisindikat“ ste verovatno čuli. Da li je iko proveravao glasine o zloupotrebama u konkursima koji su raspisani nekoliko puta?

– Da li je onaj predlog Okvirnog sporazuma o transformaciji RGZ-a iz državnog organa u Privredno društvo sa ograničenom odgovornošću i dalje aktivan i da li će biti u agendi buduće Vlade RS?

– Da li je pismo koje su Vam uputili generalni sekretari Međunarodne konfederacije sindikata Sharan Burrow i Evropske konfederacije sindikata Luca Visentini, a povodom šikaniranja i diskriminacije i suspenzije tri predsednika sindikata u RGZ-u, još jedna potvrda kvaliteta i sposobnosti direktora Borka Draškovića, ili razlog za ispitivanjem njegove odgovornosti i preispitivanje brojnih nezakonitih odluka koje je doneo poslednjih nekoliko godina? Odnos prema zaposlenima i sindikatima je na najnižem mogućem nivou i to Vam je svakako poznato.

– Na kraju da li je moguće da i pored svega što se dešava Vi ne prepoznajete i osećate i ličnu odgovornost zbog jednomesečne blokade RGZ-a i nerazjašnjenih okolnosti „hakerskog napada ili informatičke sabotaže“?

S poštovanjem,

* Jedinstvena organizacija sindikata, Sindikat „Nezavisnost“ i Sindikat zaposlenih RGZ-a ASNS

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.