Vitez slobodne Evrope 1Foto: Canva

Mir u Evropi nikada nije trebao veće junake i svetle primere kao što treba danas.

U mnogo gorim vremenima izazova, lideri sa vizijom mira bili su svetlo koje je, poput svitaca u mraku ekstremnih ideologija fašizma, komunizma i nacizma, nakon Velikog rata, davalo nadu i obasjavalo sve duše koje se svetlu raduju.

Svice je surovo progutao mrak a prvi među njima čiji je sjaj silom ugašen bio je viteški kralj Aleksandar Prvi Ujedinitelj!

Jedan od najjačih pojedinaca, najvoljenijih vladara među svojim narodom, najpoštovanijih političara u svetu, Kralj pobednik i ujedinitelj, vitez slobode i apostol mira, bio je prvi veliki uspeh ovih sila koje su malo nakon toga, svojom tamom zahvatile celu Evropu a njene stanovnike gurnule u mračne tamnice mržnje, podela, osuda, prekora, osvete i krvi.

Odajući mu poštu, mi slavimo Evropu za koju se borio, Evropu razlika, jednakih ljudi i nacija, manje ili više rasprostranjenih kultura, zakona i reda, onu u kojoj nema periferija niti centara, Evropu čoveka i ideja, slobode i napretka.

Danas, kao nikada pre, mi Njegovi poštovaoci, tražimo i apelujemo da se Njegovo delo obeleži, da se jasno podvuče crta između ekstremnih ideologija i slobodne Evrope i da znamo da, tamo gde ta crta ne postoji, one i dalje obitavaju a svetlo je samo privid tame koja se sprema i čeka novu šansu da ponovo proguta narode i države.

U Evropi nema mesta ekstremizmima bilo koje vrste a razmena mišljenja i argumenata, uz poštovanje dostojanstva ličnosti, jeste jedini put dostojan Evropljanina.

Zato je bitno da iza ovog našeg apela stanu sve države, organizacije i asocijacije koje baštine mir i da započnemo zajednički put obeležavanja i sećanja koji će nam promeniti budućnost, dati novu nadu i učvrstiti naše zajedničke vrednosti u uverenju da Evropa zaslužuje da bude primer i svetlost čovečanstva.

U slavu viteškog kralja, živela slobodna Evropa!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari