Bludni sin 1Foto: FoNet/ Zoran Mrdja

Optužbe za navodni antisemitizam, koje je gospodin Samardžić izneo u svom odgovoru, obeshrabrujući su primer moralnog klonuća i karakterne slabosti.

Posezanje za takvom klevetom bilo bi detinjasto da nije opasno.

Detinjasto zato što je lišeno bilo kakvog argumenta i izraz je nemoći da se artikulisano debatuje, ali i opasno zato što na velika vrata pokušava da uvede inkvizitorske i staljinističke metode optužbi koje su lišene smisla i značenja već su same sebi svrha i smisao, bilo svojom izrekom ili samim nazivom.

Rečeno je već mnogo puta, ali vredi možda još jednom ponoviti istinu, jer se i laž nudi svaki dan.

Goldštajnova knjiga štampana je i izdata u Srbiji, nalazi se u slobodnoj prodaji i može se naći praktično u svakoj knjižari.

Svako može da je kupi, pročita i o njenom kvalitetu zasnuje svoj sud. I biblioteke širom Srbije mogu da je nabave ukoliko procene da za takvo štivo postoji zanimanje čitalačke publike, za to ne postoje ni suštinske ni formalne prepreke.

Na ovogodišnjem redovnom konkursu za otkup knjiga, komisija Ministarstva kulture i informisanja ovu knjigu nije „preporučila“ za otkup, što znači da nije stala iza njenih naučnih kvaliteta pečatom ove države i stavom resornog ministarstva.

Zaključeno je da se u njoj, u okviru verovatno jedne od najdelikatnijih tema vezanih za sudbinu srpskog naroda, nalaze izvesne ocene za koje nisu ponuđeni sasvim pouzdani naučni dokazi, pa je predloženo da se sačeka još neko vreme dok delo ne dobije stručne recenzije domaćih i međunarodnih stručnjaka za genocid nad srpskim narodom.

Kada i ako do toga dođe i ako recenzije budu pozitivne, država Srbija moći će možda da tu knjigu i zvanično „preporuči“ sistemu biblioteka u Srbiji.

Do tada, delo je dostupno svima, na prethodno rastumačeni način.

Međutim, za gospodina Samardžića, radi se ni manje ni više nego o antisemitizmu, budući da je autor knjige „Jasenovac“, gospodin Goldštajn, Jevrejin.

Dakle, primereno takvoj pameti, svako delo, od preko hiljadu, koje nije dobilo „preporuku“ Ministarstva i njegove stručne komisije, nije je dobilo zbog nacionalnosti i/ili verske pripadnosti autora.

Među „nepreporučenima“ je daleko najviše Srba, ali ima i Crnogoraca, Bošnjaka, Jugoslovena, Roma, Slovaka, Hrvata, Bunjevaca i drugih, te stranaca svih nacionalnosti i veroispovesti, pa tako po Samardžićevoj inkvizitorsko-staljinističkoj pameti i moralu, komisija Ministarstva kulture i informisanja je verski, rasni ili nacionalni protivnik apsolutno svakome na ovoj maloj planeti.

Jadno, smešno, podlo i glupo, ali Samardžić to ne radi slučajno. U odsustvu bilo kakvih argumenata u svom zlu i neistinama natopljenom napadu na Ministarstvo kulture i informisanja posegnuo je za oveštalim mehanizmom nemoćnih zlica.

To bi u parafrazi reči Semjuela Džonsona moglo da se nazove „optužbama za antisemitizam kao poslednjim utočištem hulja“.

Izgovarati takve invektive protiv Ministarstva koje je samo ove godine otkupilo ili preporučilo za otkup dela Ane Frank, Franca Kafke, Isaka Baševisa Singera, Elfride Jelinek, Noama Čomskog, Rite Levi Montalčini, Stefana Cvajga, Feliksa Auerbaha, Roberta Sternberga, Davida Smola, Jakuba Kornhauzera, Eve Lipske, Petera Sinkovica, Filipa Davida, Gordane Kuić, Davida Albaharija, Predraga Fincija i mnogih drugih, i koje je značajno pomoglo obnovu sinagoga u Šapcu i Subotici, koje je uradilo Zakon o Memorijalnom centru Staro sajmište, da pomenem samo neke od aktivnosti, izraz je onih mana karaktera i volje koje se ne mogu izlečiti ni vaspitanjem ni obrazovanjem ni moralnim poukama bilo predaka ili savremenika.

Zbog toga ćemo gospodinu Samardžiću pružiti priliku da pred sudom ove države pokuša da spase ostatke svog obraza i ponudi dokaze za svoje klevete.

* Autor je ministar kulture i informisanja

*U skladu sa članom 83 Zakona o javnom informisanju i medijima („Službeni glasnik RS“, br. 83/14, 58/15 i 12/16 ), dostavljamo Vam odgovor koji je u vezi sa tekstom, pod naslovom „Neće Basara, neću ni ja“, koji je objavljen na 4. stranici dnevnih novina Danas, dana 17. avgusta 2020. godine u kome su iznete tvrdnje koje su neistinite, a odnose se na Konkurs za otkup publikacija za biblioteke u 2020. godini i optužbe za antisemitizam na račun Ministarstva kulture i informisanja. Molimo Vas da u skladu sa članom 87 Zakona o javnom informisanju i medijima odgovor objavite bez odlaganja, a najkasnije u drugom narednom broju dnevnih novina Danas.*

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.