Branite na sudu, a ne po novinama 1

Dok sam pisala o tome kako Vas je episkop bački Irinej (Bulović) tužio za povredu ugleda i časti zbog Vašeg ličnog stava objavljenog u Danasu 1. novembra 2017. godine pod nazivom „Filistar, hulja i budala“, bezbroj puta ste me i Vi i Vaša sekretarica zvali, slušala sam Vaše jadikovanje, tražili mi da ne skraćujem Vaše izjave, po nekoliko puta zahtevali da mi diktirate, te me držali i po 20 minuta na telefonskoj vezi.

Tada sam Vam izgleda valjala, te Vam bila savesna i profesionalna novinarka, a sada kada pišem o pedofiliji i seksualnom zlostavljanju u Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), temi koja Vama nije po volji, pogotovo ako se uzme u obzir da pravno zastupate Vasilija Kačavendu, odjednom sam novinar koji je, citiraću Vas, „totalno, apsolutno nesavestan i neprofesionalan da se takvo pisanje može označiti kao nešto „iza Boga i iza Uma“, kako bi rekao Mak Dizdar, pesnik „Modre reke“ ( pogledati tekst „Bojan Jovanović je lišen svešteno-monaškog čina“, Danas, 21. februar). Ma nije valjda.

Slučaj Vasilija Kačavende, koga pravno zastupate, odavno je javan. Snimci kako ljubi maloletnog mladića lako se mogu naći na internetu. Dakle, svi znaju šta je Kačavenda radio, a o tome je javno govorio čak i patrijarh Irinej. Vama preporučujem da Kačavendu branite na sudu, a ne po novinama. Takođe, nemojte obmanjivati čitaoce Danasa, sud u Londonu je itetako nadležan za tužbe protiv SPC zbog pedofilije, već ih je registrovao i suđenje će uskoro da počne.

A to da sam, kako kažete, totalno, apsolutno nesavesna i neprofesionalna novinarka, vrlo lako ću da opovrgnem (što se još lakše može proveriti), time da sam nekoliko puta tražila komentar od SPC povodom tužbi za pedofiliju i seksualno zlostavljanje, a da odgovor od njih nikada nisam dobila, niti ja niti bilo ko od mojih kolega iz drugih medija koji prate ovu priču. Što bi Vi rekli, pametnome dosta.

Inače, razmisliću o tome da Vas, baš kao što je i vladika Irinej Bulović, tužim za povredu ugleda i časti zbog svega što ste o meni napisali, pa možda na taj način od Vas dobijem javno izvinjenje, baš kao što ste se – da podsetim čitaoce Danasa – javno izvinili i vladici Irineju Buloviću.

Autorka je novinarka Danasa

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.