Foto: lsv.rs

Nikada nećemo moći da sarađujemo sa nekim ko je rekao da: „Postoji izvesna nepravda prema ulozi Dimitrija LJotića, Milana Nedića i drugih Srba koji su prihvatili na sebe teret…“

Obradović kroz celu svoju političku karijeru negira osnovna ljudska prava i javno se zalaže za gaženje ljudskih prava najrazličitijih kategorija u našem društvu. Neretko je u ograničavanju ljudskih prava bio spreman i da se posluži nasiljem.

Srbija je zbog ratne politike devedesetih godina dovedena na prosjački štap, ali se Obradović ne libi da i dan-danas pozove na prekrajanje granica susednih država i glasno kaže: „O mila Boko, nevjesto Jadrana! Nema lepšeg dela Srbije od Boke Kotorske.“

Smatramo da je ideologija koju promoviše Boško Obradović omča oko vrata moderne Srbije i zato jasno kažemo da ćemo učiniti sve da te ideje nikada više ne budu dominantne u našem društvu.

Nažalost, današnja Evropa je puna autoritarnih desničarskih populista kakav je Boško Obradović. Legitimizacija Dveri kao „demokratske opcije“ štetna je i politički kratkovida, jer se time relativizuje njihov duboko antidemokratski karakter i otvara prostor za prodor neofašističkih i ultrakonzervativnih ideologija i među opoziciono nastrojeno biračko telo.

Naprednjačkom autoritarizmu ne može se suprotstavljati dverjanski, nacionalizmu i šovinizmu naprednjačkog režima ne sme biti odgovor ljotićevska ideologija Boška Obradovića.

Zadatak svakog dobronamernog političkog aktera je da se odupre politici mržnje i ideologiji „krvi i tla“. LSV se od svog osnivanja 1990. godine bori protiv neofašističkih ideologija. „Krvave košulje“ su najpre bile košulje ljudi drugih nacionalnosti u regionu. Tek na kraju smo stigli do krvavih košulja političkih protivnika u Srbiji. Ovaj redosled ne bi smeli da zaborave svi oni koji ulaze u savez sa Dverima i Boškom Obradovićem.