Čiji guverner? 1

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković reagovala je na kolumnu „Svi su prljavi“ objavljenu u Danasovom dodatku Biznis od prošlog ponedeljka, nizom komentara i zamerki na izrečene ocene, što je juče objavljeno da stranicama Dijaloga pod naslovom „Otkud vam pravo da procenjujete moju nespornu profesionalnost?“.

Počnimo baš od izjave od koje je sačinjen taj naslov.

Komentarišući ocenu iz teksta da „nije posao NBS da ulazi u petparačka natpljuvavanja s našim ‘neprijateljima’ (Svetskom bankom i EBRD) niti da politizacijom tuđih motiva brani sebe i Vladu, već da radi hladno i profesionalno“, guvernerka reaguje kritikom novinaru zbog toga što se usudio da ovako nešto kaže. Mesto za takvu primedbu je, hajdemo reći, neobično izabrano.

Zar guvernerka misli da je natpljuvavanje sa međunarodnim organizacijama profesionalno?

Da li je moguće da u svom odgovoru nijednom rečju nije pokušala da odbrani ovakvo svoje ponašanje, već je prosto novinarima oduzela pravo da primete da ipak ne bi trebalo da Svetsku banku naziva organizacijom koja namerno laže da bi, valjda, naškodila Srbiji, bez da ponudi neki, makar minimalno smisleni razlog, zašto bi pobogu Svetska banka i EBRD uopšte htele da srpsku privredu prikažu gorom nego što jeste?

Da li to guvernerka nema čime da brani svoj neisprovocirani napad na SB i EBRD, kad umesto toga hladnokrvno konstatuje da ona ima „nesporne rezultate“ i da zato mi novinari (ili, ko zna, možda samo ovaj novinar) nemamo pravo da se uopšte bavimo njenim radom.

Mogao bih sad početi da nabrajam „nesporne rezultate“ koje je guvernerka ostvarila u nadzoru nad ugašenim bankama na primer, ali neću.

Mogao bih da objašnjavam i koliko je za demokratiju pogubno shvatanje o nedodirljivosti i neodgovornosti javnog službenika pred javnošću, ali neću ni to.

Umesto toga ću se složiti sa guvernerkom da mi, novinari, možda nismo uvek podesni da ocenjujemo nečiji profesionalizam, ali da zato neprofesionalizam vidimo „na prvu“.

Onaj neprofesionalizam pokazan kad je guvernerka izložila Narodnu banku Srbije takvom poniženju da 2017. pred novinarima iz petnih žila tvrdi da će Vladino obećanje o privrednom rastu biti ostvareno, u trenutku kad su svi znali da neće, da bi samo par dana kasnije ta Vlada Srbije obrisala pod s Narodnom bankom, javno priznavši da od tog rasta, koji je NBS toliko branila, neće biti ništa.

Možda će se guvernerka setiti te epizode i te konferencije za medije.

Nažalost, takvih epizoda bilo je još mnogo.

Guvernerka je Danasu zamerila i što ju je nazvao oktroisanim guvernerom.

Za ovu primedbu sam morao da konsultujem arhivu Danasa da bih uopšte shvatio o čemu se radi.

Ispostavilo se da guvernerka govori o tekstu objavljenom pre devet meseci, koji je napisao drugi autor, a naslov dao treći.

Najvažniju opasku guvernerka je dala na primedbu o svojim izjavama da bi za Anu Brnabić digla dve ruke i da će biti guvernerka dok je Vučić predsednik.

„Prognana iskrenost na koju ne pristajem! Vreme je da prihvatite i da se naviknete da postoje ljudi koji govore ono što misle i rade kako govore, istinu i ono u šta veruju“, napisala je guvernerka.

Zamislite sudiju koji sudi nekoj poznatoj ličnosti za neko krivično delo i na prvom pretresu joj kaže: „Ja sam vaš veliki obožavalac, jel može autogram?“.

Ili političkog novinara koji napiše da će glasati za tog i tog kandidata na izborima?

Nekad iskrenost zaista treba prognati, zar ne?

Neprimereno je da mi podučavamo guvernera, ali za NBS je važno ne samo da bude nezavisna, nego i da deluje kao da je nezavisna.

Osim ako guverner ne smatra da nezavisnost nije potrebna. Da NBS zapravo treba da bude zavisna od izvršne vlasti.

Da je bitno da NBS sluša predsednika ili premijera, da ne postupa suprotno onom što oni od njega očekuju i da predsednik i guverner idu u paru, pa da sledeći predsednik treba da dovede i svog guvernera.

Ali, ako je tako, zašto se onda sadašnji guverner vređa kad ga nazovemo oktroisanim?

I ako je tako, neka u duhu neprognane iskrenosti, guverner tako i kaže i podnese predlog da se Zakon o NBS izmeni tako da se ovoj instituciji oduzme nezavisnost.

Možda bi i Ana Brnabić za taj predlog digla obe ruke, ali se nadam da niko drugi ne bi.

Guvernerka kaže i da je neistina to što kažemo da je NBS dala 100 miliona evra za obveznice Telekoma. Sitničarski novinarski crv u meni se pita „šta nam guvernerka nije rekla“, a nije nam rekla – koliko je platila?

Evo, ako mi govorimo neistinu, ispravite je istinom: Koliko ste tačno para dali za obveznice i po kojoj ceni ste ih kupovali?

I na kraju, najtužniji deo.

Na ocenu da je zbog gore opisanog ponašanja NBS, žalosno što danas više verujemo Svetskoj banci nego NBS-u, guvernerka kaže da je to – moj problem.

Moj problem? Guvernerko, to je vaš problem.

Kome ste vi odgovorni ako ne građanima?

Vaša je dužnost da svakog građanina uverite da treba da vam veruje. Ako tu dužnost ne osećate, onda vi zaista jeste oktroisani guverner i time treba da se ponosite.

Osim naravno, ako ne mislite da u Srbiji nema građana koji se pitaju da li nam NBS uvek govori ono što misli ili nam nekad govori i ono što je u interesu vlasti.

U tom slučaju se ne morate obazirati. Nastavite po starom.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

20 reagovanja na “Čiji guverner?”

  • Probajte sa argumentima i kontraargumentima, vredjanje drugih govori najvbise o tebi i evolutivnoj lestvici na koju si dopuzao.

  • Врло културно сте га питали за његову стручност а о његовом одговору ни речи и све на ти. Врло стручна одбрана дела и лика гувернерке.

  • Svakako strucnije od Guvernerke, a iskreniji od tebe, jer za manje pare pise ononsto misli, a ti za vece onobsto ti se kaze.

  • Nazivate nekoga kretenom zato što vam se ne dopadaju njegovi stavovi, a potpuno ste nepismeni, posle tačke ne ide znak pitanja

   • ‘Ajde to ! Ali malo „s“ za svoje „cenjeno “ ime Slobodan ? Ali , ko zna možda i treba malo ?

  • Samo da podsetim na događaj pre dve-tri godine kada se naša Guvernerka hvalila nekom rang listom gde je naš Dinar bio među najjačim svetskim valutama ! Ispostavilo se da Dinar jeste bio u pitanju, ali iz neke od zalivskih zemalja, ne sećam se tačno koje ! dakle dotična NIJE ZNALA da je hvalila tuđu valutu !
   A da ne otvaramo temu njenog navodnog plagijata prilikom izrade tzv doktorske disertacije !

  • Zašto vređanje, šta je loše ovde, a mogu slobodno reći ikada ovaj mladi i obrazovani novinar napisao? Dalje, ne moramo mi gradjani biti stručni, ali svakako imamo pravo (koje nam nećete Vi oduzeti) da pitamo šta, kako, zašto i sl. Niko ne sme biti nedodirljiv, ali džaba ja vama pričam, poslušnici, uvlakači, sitne šićardžije su nas i doveli ovde gde smo. Srdačan pozdrav.

  • Slobice, ti li si? Kako je u paklu, jel se družiš sa Tuđmanom? Hitler nije ljubomoran?

 1. Bravo za odlichan tekst.Guvernerki nema ko da pishe,a ona deluje polupismeno,jedan od jeftinih Nushicevih likova.Takvo osistvo nekritichnosti, neodgovornosti je moguce jedino u Srbiji.DObro je da neko josh svojim stavom daje nadu i ohrabrenje mladim kao ovaj mladi ,ambiciozni autor teksta.Ja guverner,i sl je trend u Srbiji ,shto sve vishe lichi ja malogradjanin,provincijalac,a na mestu guvernera……

 2. Svi naši guverneri u zadnjih 20 godina su samo izvodjači tudjih radova i prodavci magle.Za sve njih pokojni Ida sa Niške Cvetne pijace ,stari švercer i diler deviza ne da je doktor nauka nego trust mozgova.Džaba doktorati i profesorska zvanja kada neko sa 4 razeda osnovne škole suštinski bolje razume od 50% ekonomista šta je to novac.
  Dva njegova bisera:….najbolja roba je novac….i znaš,koliko sam dobar-koliko imam u zadjem džepu.
  Dinar odavno nije novac nego obračunska jedinica a džepovi su prazni.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.