Dosta nam je ponižavanja 1Foto: Dušan Mitić Car

Naime, služba je propustila da, finansijski mešajući „babe i žabe „, uključi i pomoć Filmskom Nišvilu u iznosu od 200.000 dinara, kao i pomoć koncertima u čast Šabana Bajramovića u iznosu od 120.000, pa je pravi iznos veći nego što navodi pres-služba i iznosi 5.940.000.

Međutim, iznos koji je uračunat u ovu sumu od 1,1 milion nije pomoć festivalu već međunarodna obaveza koju je Ministarstvo kulture preuzelo da podrži nosioce projekta „Kreativna Evropa“ (Nišvil fondacija je jedan od retkih nosilaca ovakvih projekata u regionu) iznosom od 30 odsto nedostajajućih sredstava (očekivali smo shodno tome bar dva miliona a dobili 1,1 milion). Takođe, iznos od 120.000 dinara za mobilnost umetnika nije otišao Nišvilu već bendu Jayus Jazz koji je predstavljao Srbiju na prestižnom Kaunas džez festivalu.

Tako da ukupna podrška glavnom programu Nišvila iznosi 4,4 miliona, a zajedno sa pratećim programima 4.720.000 dinara, što je manje od sedam odsto potrebnih sredstava za ovogodišnje jubilarno izdanje festivala. (Većinu bolje rangiranih festivala Ministarstvo kulture pomaže sa više od 50 odsto ukupnog budžeta).

U poslednjem pasusu pres-služba prebacuje Nišvilu da prećutkuje da je dobio 5,5 miliona, ali ja sam Danasu dao intervju desetak dana pre festivala, kada je još bila neizvesna podrška od 2,4 miliona dinara, datim po diskrecionom pravu ministra. Taj novac je stigao sredinom festivala. Ipak, smatrao sam da nema razloga da medije i naknadno upoznajemo sa ponižavajućom situacijom u koju smo došli odlukom komisije da nam na konkursu umanji sredstva iz prošle godine za trećinu, te da smo bili u poziciji da molimo ministra i njegov kabinet da nam u godini jubileja pomognu diskrecionom odlukom, na sličan način kako se godinama izdvaja 25 miliona za Kustendorf još od ministrovanja Ivana Tasovca.

Prvobitno smo odbili da potpišemo ugovor o dodeljenih dva miliona (što je nekoliko puta manje od nekoliko drugih festivala), pa nas je praktično ministar Vladan Vukosavljević primenom diskrecionog prava spasio skandala ili otkazivanja već dogovorenih koncerata.

Nišvil, svakako, ne planira da učestvuje na budućim konkursima Ministarstva kulture jer ne želimo da nas neka buduća komisija ponižava svojom odlukom kojom nas je rangirala na 30 poziciji u Srbiji, kao jedan od 10 najboljih evropskih festivala, po londonskom Gardijanu…

Autor je direktor Internacionalnog džez festivala Nišvil