Foto: FreeImages / Cierpki

U vašem cenjenom listu od 18. 06. 2018. godine objavljen je tekst pod naslovom „Ima li morala u generala“, autora Nikole Lunića. Osim istine da Klub generala i admirala Srbije ne plaća zakup prostorija koje koristi u Domu Vojske Srbije, sve ostalu su neistine i očigledne insinuacije.

Članovi Kluba su bivši Načelnici Generalštaba naše vojske, komandanti strategijskih grupacija, pomoćnici Ministra odbrane i Načelnika Generalštaba, ratni komandanti jedinica koji su učestvovali u odbrani od agresije 1999. godine, čije su jedinice proglašene Narodnim herojem. Od ukupnog broja 35 su sa akademskim titulama magistra i doktora nauka, od kojih su neki ugledni profesori na višim školama i fakultetima širom Srbije. Članovi Kluba su afirmisani pripadnici Vojske, koji su tokom svoje karijere stekli ugled u Vojsci i u društvu i svoje angažovanje u Klubu ne doživljavaju kao „mesto zadovoljenja neostvarenih ambicija“, kako se to navodi u Vašem listu.

Na Sajtu Kluba svako može pogledati Dokumenta Kluba (Statut, Kodeks, Pravilnike i program rada) iz kojih se jasno vidi koji su programski ciljevi Kluba kao nestranačkog, neprofitnog i strukovnog udruženja.

Članovi Kluba, ne uživaju nikakve privilegije, niti iste zahtevaju. Sva svoja građanska prava ostvaruju kao i svaki građanin Srbije. Određen broj članova Kluba, iako su bili na visokim vojnim dužnostima i penzionisani kao generali nemaju rešeno stambeno pitanje, u skladu sa propisima po kojima se rešavaju stambena pitanja pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Klub se finansira sopstvenim sredstvima, odnosno članarinom, koju uplaćuju svi članovi Kluba. Iz prikupljenih sredstava po osnovu članarine Klub plaća tehničkog sekretara – blagajnika i uređivača sajta Kluba (isti nisu članovi Kluba), kao i tekuće troškove (telefon, internet, TV, potrošni kancelarijski materijal, štampanje brošura i agenciju za vođenje knjigovodstva).

Nije istina da je od Ministarstva Odbrane dobijena donacija 2014. godine 1.615.000 dinara, a 2015. godine 1.593.000 dinara, jer su to sredstva prikupljena od članarine, a ne donacijama.

Klub je član udruženja Vojnih penzionera Srbije u kome su svi ravnopravni bez obzira na čin i funkciju koju su imali za vreme aktivne službe. Udruženje rešava socijalna i druga pitanja vojnih penzionera. Pored ostalog prikupljeno je preko 30.000 potpisa i dostavljeno Skupštini Srbiji za ukidanje Zakona o umanjenju penzija.

Klub je i kolektivni član SUBNOR-a jer mnogi od principa za koje se zalaže SUBNOR, od kojih su najvažniji antifašističko opredeljenje i slobodarstvo u saglasju su sa dokumentima Kluba, pa je naša organizacija pristupila SUBNOR-u kao kolektivni član. Neistina je kada se u Vašem listu tvrdi da Dom Vojske Srbije pripada SUBNOR-u Srbije, jer nam tom netačnom činjenicom spotičete da polažemo pravo na deo imovine kojom raspolaže ta organizacija? Dom ratnika pripada svima koji su sledbenici slavnih ratnika srpske vojske iz Prvog svetskog rata, jer je građen pretežno sredstvima tadašnjih boraca.

Klub je član međunarodnog udruženja koje okuplja ovakva i slična udruženja iz preko 30 zemalja, među kojima su i udruženja iz Izraela i Jordana kao i udruženje „Veterani sveta“ i udruženje „Plavi šlemovi“. Klub je organizovao međunarodni naučni skup povodom stogodišnjice početka Prvog svetskog rata. Klub, između ostalog, povodom 20 godina od NATO agresije na SR Jugoslaviju, priprema Studiju pod nazivom „Vojska Jugoslavije u odbrambenom ratu 1999“.

Među članovima Kluba ima članova stranaka (SRS, SPS, PUPS, SNS, DS i drugih) i u prošlom sazivu Skupštine Srbije poslanici su bili general Momir Stojanović na listi SNS, general Božidar Delić na listi SRS (i u ovom sazivu je poslanik) i general Konstantin Arsenović na listi PUPS. Predsednik Skupštine Kluba nije zamenik predsednika OO SNS u Svilajncu niti je odbornik u Skupštini opštine Svilajnac.

Što se Medalje srpskih generala tiče istu ne dobijaju samo oni koji su odslužili vojni rok i koji su članovi Kluba, već oni koji su svojim delovanjem doprineli jačanju vojne odnosno odbrambene sposobnosti naše zemlje i koji se bore za vraćanje poljuljanog ugleda naše vojske. Pored ostalog većina anketiranih građana, prema rezultatima istraživanja Istraživačkog centra za odbranu i bezbednost Beograd, 74% građana se izjasnilo za za služenje vojnog roka koji je 01.01.2011. ukinut. Zbog čega smo izgubili više od pola miliona pripadnika rezervnog sastava.

Medalje se dodeljuju u skladu sa Pravilnikom o vrstama priznanja i kriterijumima za njihovu dodelu. I ove godine Medalje su dodeljene članovima Kluba i licima izvan Kluba koja su to zaslužila u skladu sa navedenim Pravilnikom.

I na kraju da kažemo da Klub ne koketira sa „političkom elitom“, nego sarađuje sa zainteresovanim institucijama države. To će činiti i u buduće u interesu ostvarivanja svojih programskih ciljeva i u interesu jačanja sistema odbrane i bezbednosti Srbije i Vojske Srbije, za koju su članovi Kluba utrošili svoj ceo radni vek.

S poštovanjem!