Foto: FreeImages / Cierpki

Ali po već ustaljenom običaju, predsednik laže.

Trećeg decembra 2012. godine Srbi sa severa Kosova započeli su blokadu puta Raška – Kosovska Mitrovica na mestu zvanom Jarinje zbog namere Vlade da uspostavi granicu prema južnoj srpskoj pokrajini a što je bilo planirano za 10. decembar 2012. godine. Posle četiri dana blokade, Vlada je pozvala predsednike opština sa severa Kosova radi zajedničkog dogovora. Predsednike je predvodio ondašnji predsednik opštine Zubin Potok a sadašnji narodni poslanik i predsednik „Otadžbine“ Slaviša Ristić. U delegaciji su bili predsednik SO Zvečan Dragiša Milović, predsednik SO Leposavić Mićo Vasić i predsednik SO Kosovska Mitrovica Dragiša Vlašković. Zaključak Vlade sa pečatom i potpisom generalnog sekretara u kojem jasno stoji da Vlada prihvata i podržava sporazum o integrisanom upravljanju granicama između Kosova i Metohije i centralne Srbije dostavljamo u prilogu.

U tački 5 ovog zaključka Vlade stoji da Vlada nikada neće uspostaviti carinu između centralne Srbije i Kosova i Metohije. Posle takvog zaključka Vlade Srbi sa severa Kosova sa predsednicima opština prekinuli su blokadu puta. Nažalost, Vlada ih je prevarila i uspostavila je carinu i sopstvenim sredstvima finansirala izgradnju graničnih prelaza. Zaključak Vlade čiji je predsednik bio Ivica Dačić a prvi potpredsednik Aleksandar Vučić demantuje laži predsednika Srbije da je granica uspostavljena 2011. godine.

Predsednike opština koji su birani po zakonima Republike Srbije, da ne bi ponovo demonstrirali, Vlada je smenila. Nove izbore Skupština Srbije više nije raspisivala da ne bi ugrozila državnost samoproglašene republike Kosovo.