Informativni ekstremizam Senada Hadžifejzovića 1Foto: Privatna arhiva

U utorak, 1. novembra, u Vašem listu objavili ste tekst „Senad Hadžifejzović: Ubiti ili umiriti“.

Riječ je o tekstu vezanom za emisiju „Centralni dnevnik“ sarajevske Face TV, u kojoj je gost novinara i voditelja Senada Hadžifejzovića bio beogradski politički analitičar Dušan Janjić, a koja je izazvala negativne reakcije u javnosti naročito u Republici Srpskoj, nakon što je pomenuti voditelj, na iznenađenje velikog djela javnosti upitao Janjića „da li je rješenje sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom, Dodikom, da se smjeni, smiri, ubije?“

Inače narcis Hadžifejzović, koji žudi za svojim novinarskim uspjehom, poznat je po tome što su etički standardi novinarske profesije kod njega zanemareni a jezik u njegovim debatama u emisiji koju vodi je grub i sirov.

Tim jezikom on inače obezvređuje svoje sagovornike ali i pokazuje njegovu nesposobnost u iskrenu komunikaciju.

Nakon opšte osude javnosti, na Hadžifejzovićevu izjavu da je možda rješenje za Dodika, koga su on i Janjić uveliko problematizovali, „ubiti“ – on je na sav glas pokušao demantovati da je rekao da je rješenje sa Dodikom da se „smijeni, smiri, ubije“ i na očigled javnosti koja je pratila emisiju i čula šta je ko rekao, izjavio neistinu, da nijednog trenutka nije izgovorio riječ „ubiti“ već „umiriti“.

Upravo to je taj poznati bosanskohercegovački novinar, narcis, čiji je veoma jasno prepoznatljiv imperativ, svih ovih godina, da bude uspješan u emisiji po cijenu destrukcije i nevaljalstva, koji je naknadno puštao snimak iz emisije na kome se navodno čuje da nije rekao „ubiti“ već „umiriti“. Ali u laži su kratke noge.

Prema analizi četvorice ton majstora sa svetskom reputacijom, koji su dobili na uvid snimak pomenute emisije, jednoglasno je utvrđeno da je u dijelu snimka gdje se govori da je rješenje sa Dodikom „da se smjeni, smiri, ubije“, mijenjana frekvencija, usporen snimak i dodavan eho, čime su dignute visoke frekvencije i spušteni basovi kako bi se sakrila istina da je rečeno da se „smjeni, smiri, ubije“ a u javnost plasira laž da isfrustrirani narcis Hadžifejzović nije rekao „ubiti“ već „umiriti“.

Etički standardi novinarske profesije su kod Hadžifejzovića inače zanemareni a jezik u njegovim debatama u emisiji je često grub i sirov. Tim jezikom on obezvređuje svoje sagovornike.

Ali ovdašnja javnost ne može da shvati da bilo koji novinar u emisiji javno predlaže kao rješenje da se neko ubije. Ko zna možda je kod Hadžifejzovića u pitanju narcističko osiromašenje psihe.

Autor je savetnik za medije predsednika Republike Srpske Milorada Dodika

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.