Jovo Bakić nije isteran 1Foto: Pixabay/Sakurayim

U prethodnih nekoliko dana bivši član Izvršnog odbora i Glavnog odbora PRL Jovo Bakić i grupa nezadovoljnih članova i članica koji su napustili partiju, u medijima su izneli niz blatantnih i opasnih neistina. Mi nismo imali nameru da se upuštamo u medijske ratove sa svojim bivšim saborcima i saborkinjama, niti ćemo to raditi, ali se moramo osvrnuti na izrečene grube neistine.

Jovo Bakić nije „isteran“ iz PRL, iz nje je svojom voljom istupio, nakon što je na prepisci Glavnog odbora od članova predsedništva dobio kritike zbog nekih stvari koje je govorio na tribini „Srbija nije kolonija“. Opasno je i obmanjujuće što drug Bakić kritike naziva „moralno-političkim lekcijama“, s obzirom da je od Glavnog odbora dobio mandat za predstavljanje partije, te je istom telu za to i odgovoran. Pri svom osnivanju PRL je jasno istakla da neće biti liderska partija, i to podrazumeva da niko ne sme biti izuzet od kritike.

Optužbe za primanje novca iz Kine su besmislene. PRL nikada nije dobijala niti planirala da dobije bilo kakve finansije iz inostranstva, uključujući i KP Kine. Ovakve klevete su opasne jer je i zakonom zabranjeno finansiranje političkih stranaka iz inostranstva.

Razočarani smo što naši dojučerašnji saborci i saborkinje šire ovakve neistine i što od političke diskusije o imperijalizmu stvaraju afere, u nedostatku bilo kakvih ozbiljnih argumenata.

Lične uvrede na račun članova i članica Predsedništva i ostatka rukovodstva (Bakić izgleda zaboravlja da je bio član rukovodstva PRL), od optužbi za alkoholizam do navoda da „alavo i nesposobno partijsko rukovodstvo želi isključivo da vrati od SDU nasleđene dugove i omogući sebi relativno bezbrižno životarenje na marginama političkog života“, gnusni si i niski napadi na nekadašnje saborce i saborkinje. To su ljudi koji su godinama, daleko od udobnosti, rizikovali svoju bezbednost, slobodu i poslove u borbi za potlačene i koji su obavljali nevidljive organizacione poslove da bi partija koju Bakić sada provlači kroz blato uopšte postojala.

Verujemo da će se ovakvi napadi nastaviti. Razlozi za to su nama potpuno nejasni, i za razliku od Jova Bakića i nekih od bivših članova Partije radikalne levice nećemo se igrati nagađanja koja se veoma lako mogu pretvoriti u neistine i dezinformacije.

Partija radikalne levice nastaviće da se bori za radnike i radnice, za sve potlačene, siromašne i marginalizovane, i pozivamo sve koji žele da se bore da nam se pridruže.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

11 reagovanja na “Jovo Bakić nije isteran”

 1. Opšta mesta, bez ikakve vidljive i jadne argumentacije. Odslušao sam celu tribinu; Bakićev nastup je bio uravnotežen, argumentovan i krajnje prihvatljiv čak i za umerenu levičarsku struju koja zagovara distancu i analitičnost u kritici istorijskih grešaka. Istine radi, tokom tribine izvedni akter je sa krajnje levih, rekao bih staljinističkih pozicija prozivao Jovu Bakića. Moja je prva asocijacija bila – gle, Maoista.
  I nisam se prevario, potonja su mi dešavanja dala za pravo.
  Ipak, žalosna je činjenica da na tzv srpskoj političkoj sceni, za mene je ona psrapolitička, nema na vidiku ozbiljnijeg pokušaja artikulacije ozbiljne i smislene leve političke opcije, mada ruku na srce nema ni demokratske.

 2. Разумели смо, отиш’о Јово…
  и шта се још догађа код вас,
  онако радикално?

 3. Bakiću šta hoćeš udalji se da te nema više, da ne praviš probleme ti i tvoj kampanjon ste rasturili SDU i šta ste uradili SDU je izgubio članov i odbore.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.