Mila Alečković: Ne poznajem ni Ružića, niti bilo koga iz stranke koja mu se "obraća" 1Foto: FreeImages / Cierpki

Psihološkinja i spisateljica Mila Alečković uputila je redakciji Danasa reakciju na tekst gde se navodi kako je Demokratska stranka (DS) pozvala ministra prosvete Branka Ružića da objasni kako je ona izabrana u zvanje vanrednog profesora Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini.

Tekst reakcije prenosimo u celosti:

Poštovani urednici i čitaoci portala Danas.rs, vrativsi se iz Francuske, suprug koji cita vaš list, sa zakasnjenjem mi je ukazao  na  difamatorski tekst u odnosu na moju ličnost na vašem portalu, pa vam se tim putem obracam.

Sa iskustvom i profesionalnom karijerom koju imam, neću odgovarati partijskim licima iz  vlasti na Andrićevom vencu koja me u difamatorskom tekstu (služeci se zaobilaznim lukavstvom i pominjući drugu političku grupaciju)  difamiraju, nego ću u vidu odgovora na tekst difamacije čija se dubinska motivacija tačno ne razaznaje (osim frustracije jednog službenika gradske uprave posle emisije na TV K1), prosto priložiti neke činjenice o mojoj radnoj i moralnoj biografiji.

Među vinovnicima, ili autorima članka koji se bavi mojom ličnošću, ne poznajem apsolutno nikoga, niti pomenutog Ružića, niti bilo koga iz stranke koja se njemu ‘’obraća’’, te sa njima nemam šta da podelim, a moguće je da ne bi ni razumeli moj odgovor.

Osim davno sa Zoranom Đinđićem i sa Vojislavom Koštunicom, sa ovima koji o meni pokušavaju nešto da pišu niti sam ikada razgovarala, niti imam bilo kakav kontakt. Zato moj odgovor, a koji mi dopušta zakon o štampi, ne šaljem njima, nego, čitaocima.

Srdačan pozdrav svima koji znaju kako izgleda put srpskih intelektualaca i naučnika u svetu.

Biografija Mile Alečković

Rođena je u Beogradu, u porodici književnika, umetnika i lekara. Posle gimnazije studira u Beogradu kliničku psihologiju i završava studije sa prosekom 9,16 i diplomskim radom 9,50 godinu dana pre svoje generacije. Kao student prevodi i priređuje neobjavljene epistemološke i matematičke eseje Žana Pijažea (koje štampa Nolit: „Poreklo saznanja“). Za taj rad dobija stipendiju francuske vlade i odlazi na školovanje u Francusku.

Upisuje se na Visoku Školu socijalnih studija (École des Hautes Études en Sciences Sociales, EHESS) u klasi Pjera Grekoa (Pierre Gréco), nastavljača Žana Pijažea, odsek: psihologija inteligencije. U Francuskoj nastavlja dalje studije na Université de Sorbonne 1 gde studira filosofiju i Sorbonne 6 gde studira medicinu.

Potom odlazi na University Of Pennsylvania u Filadelfiji. Pri povratku u Francusku magistrira, a zatim doktorira na Univerzitetu Sorbona 1994. godine sa radom: „Pojam nesvesnog u savremenim psihološkim i neurološkim teorijama, pred komisijom sa Sorbone, iz Hajdelberga i Oksforda, kao i pariskom javnošću (doktorat odbranjen pred punom salom publike, o odbrani u detaljnom članku izvestio list „Politika“ 1994.  Istraživanje i doktorat Mile Alečković N. ocenjeni su kao: Très honorable (počasno odbranjen). Specijalizuje potom antropološku psihijatriju.

Mila Alečković: Ne poznajem ni Ružića, niti bilo koga iz stranke koja mu se "obraća" 2
Foto: Mila Alečković

M. A. drži predavanja na mnogim univerzitetima u svetu. Učestvuje u sastavu ekipe psihijatra Ljubomira Erića na Psychiatric Congress Biaritz (Biarritz) in 1998, the Congress of Prague, Liege, Rome, drži predavanja na Univerzitetu Sorbonne i University of „Da Vinci“ (Paris) the University of Perpignan, Nice, McGill University, Montréal, the University of Lausanne, Benghazi, Vygotsky Institute in Moscow, the Catholic University of Nijmegen (poziv joj upućuje profesor Grahame Locke), the Yerevan University, the National Institute of social Sciences in Beijing, China.

Bila je saradnik Instituta za kriminološka istraživanja u Beogradu. Angažovana je u praksi lečenja psihijatrijskih i psiholoških pacijenata, kao i u veštačenju istih (Francuska). M. A. je do danas član Instituta Société Internationale de Psychopathologie de l’Expression (Paris, hôpital Saint-Anne) i od francuskih kolega izbrana je za predsednika Svetskog internacionalnog Kongresa za psihopatologiju ekspresije i art terapiju 2015. godine kada 17 zemalja dovodi u Beograd. Podršku joj tada daje predsednica Društva psihijatara Srbije, dr Dušica Lečić Toševski.

Mila A. N. član je međunarodnog naučnog Društva „Mileva Marić-Ajnštajn“ (otac Mileve Marić Ajnštajn rod je njene bake po majci o čemu je štampan opširan intervju u nemačkoj štampi). Kao univerzitetski profesor M. A. N. predaje predmete: Psihopatologija ličnosti, Antropologija ličnosti, Kognitivna neuro psihologija, Psihopatologija stvaralaštva, Psihologija učenja manipulacije, Medicinska etika (Fr.).

U Francuskoj je i dalje aktivna u Société Internationale de Psychopathologie de l’Expression; kao i na projektu uspostavljanja Internacionalne saradnje između Evropskog mediteranskog Univerziteta i Univerziteta u Prištini sa sedištem, u Kosovskoj Mitrovici. Dobrovoljno je radila na projektu razmene studenata i profesora ova dva Univerziteta, kako bi studenti sa Kosova imali mogućnost da dobiju stipendije za evropske univerzitete.  KRAJEM SEPTEMBRA 2021. TRAZENO JE OD NJE DA OVAJ PROGRAM ZAUSTAVI.

Mila Alečković: Ne poznajem ni Ružića, niti bilo koga iz stranke koja mu se "obraća" 3
Foto: Mila Alečković
Mila Alečković: Ne poznajem ni Ružića, niti bilo koga iz stranke koja mu se "obraća" 4
Foto: Mila Alečković

M. Alečković rukovodila je radovima studenata u Srbiji i u svetu i pod njenim vođstvom je diplomiralo više od 120 studenata. Član je i potpisnik svetske grupe koja se bori za istinu o Kovid krizi: Dctors for Covid Ethics (gore). Autor je mnogih tekstova o tzv: ’’black psychiatry’’ i spada u angažovane intelektualce i naučnike koji pišu i bore se protiv psihijatrijske i psihološke manipulacije ljudima. Predavanja u svetu drži na više jezika. Govori i piše: francuski, engleski, ruski i španski jezik. Čita i razume nemački i sve slovenske jezike.

Nagrade

 • Doktorat odbranjen na Sorboni uz kvalifikaciju: Très honorable (Počasno odbranjen), 1994.
 • kao dete osobe koju je više puta odlikovala najvišim odlikovanjima francuska vlada, 1969. (odlikovanje majci, na predlog Andre Malroa dodeljuje 1961-1970 Général De Gaulle predao l’amiral Cabanier ; 1983 Françoa Miitterand), Mila Alečković N. u Francuskoj je imala status „pupille de la nation“
 • Zahvalnica azilanata i izbeglica sa prostora bivše Jugoslavije 1993.
 • Zahvalnica Sveslovenskog Kongresa, Prag, 1998.
 • Zahvalnica Univerziteta u Bengaziju 1999.
 • Povelja Mokranjčevih dana 2004.
 • Zahvalnica Ministarstva za dijasporu, 2004.[3]
 • „Velika Povelja za Velika dela“ dobijena od Odbora za istinu o Kosovu i Metohiji svih zavičajnih udruženja Kosova i Metohije, 2007.
 • Zahvalnica za izuzetan doprinos na učvršćivanju jedinstva i duhovne i kulturne bliskosti srpskog i ruskog naroda, 2008.
 • 2016. godine primljena je kao dopisni član u Rusku akademiju prirodnih nauka
 • Zahvalnica francuskih kolega i imenovanje Mile Alečković za predsednicu Internacionalnog Kongresa za psihopatologiju ekspresije i art terapije.
Mila Alečković: Ne poznajem ni Ružića, niti bilo koga iz stranke koja mu se "obraća" 5
Foto: Mila Alečković

M.A. autor je više od sto stručnih radova (neke radove štampala je pod udatim francuskim imenom dr Mila Bataille), desetak knjiga, kao i mnogo društveno angažovanih publikacija.

Najvažnije internet društveno angažovane intervencije, linkovi:

Dr prof. Mila Aleckovic-Bataille: WE ARE NOT RATS BUT HUMAN BEINGS! – YouTube Unmasking COVID: What Purpose does it serve? And for Whom? par Global Research News Hour (soundcloud.com) with Catherine AUSTIN FITTS

Mila ALECKOVIC-BATAILLE: “La pandemia è una sorta di esperimento di MILGRAM. Degli psicopatici stanno usando una ‘psichiatria NERA’” – Detoxed Info

Mila Alečković Nikolić, pored nauke, bavi se i umetnošću. Autor je kolekcije crteža i  grafika ; autor je prostornog enterijerskog projekta : ‘Alisina soba’, kao i zbirke pesama.

Radila je takodje, i dalje radi, zajedno sa francuskim kolegama,  na sakupljanju i klasifikaciji crteza psihijatrijskih pacijenata.

Mila Aleckovic Nikolic aktivista je srpskog rasejanja vise decenija, ali taj angazman nikada nije mesala sa naucnim radom.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.