Pravo ime bi bilo – po meni – VELIKA NACIONALNA BRUKA I SRAMOTA pre svega onih koji upravljaju ovom zemljom – bolje reći, virtuelnom Državom u kojoj fantomi ruše gde god stignu. Da li će Tajna policija otkriti tajne rušitelje ili će zaključak biti da je krivac Brdo – koje uzvraća udarac.

Populizam, partokratija, korupcija, nekompetentnost i krajnji amaterizam, bahatost, ignorisanje struke i nepoštovanje i grubo kršenje zakona konačno stižu na naplatu skoro na svakom koraku.

To može da traje neko vreme, ali ne može da traje sve vreme. Ispada da se sve vreme nešto samo popločava da bi se presecale vrpce a ploče same otpadaju i sa tobogan trotoara na Slaviji i sa brda u Grdelici. Ne ide nam od ruke čak ni popločavanje, a da o onim dubinskim i važnijim radovima da i ne govorimo.

U ovom slučaju je toliko očigledno da su profesionalna etika i odgovornost uopšte rekli laku noć ovom prostoru u kome živimo pa bi jedino ispravni redosled stvari bio:

– Ostavke od predsednice Vlade, resorne ministarke, direktora Koridora Srbije pa sve do licenci inženjera koji su pristali da u ovome na ovakav način učestvuju i dozvole da se ovako važan i ozbiljan inženjerski projekat gradi bez adekvatnog i sveobuhvatnog geološkog ispitivanja, adekvatnog projekta i bez nasušne građevinske dozvole.

Na kraju ispada da se radi o još jednoj DIVLJOJ GRADNJI koju treba dodati onim 2.000.000 drugih divljih gradnji za koje je još pre četiri godine ministarka građevine obećala narodu i Senatu – da će je zaustaviti, u ovoj oblasti smo neprikosnoveni lideri u regionu i Evropi.

Znači, prvo ostavke najviših funkcionera u Vladi Srbije i odgovornim javnim preduzećima – pa ozbiljna višegodišnja apsana za zloupotrebu službenog položaja – pa višegodišnja lustracija kako im više nikad ne bi palo na pamet da se ovako igraju sa ozbiljnim inženjerskim stvarima i pre svega – ljudskim životima.

LJudski životi su svakako ugroženi ako se njima dozvoli da u obećanom roku puste u rad ovu deonicu Koridora 10.

U tome ih svakako treba sprečiti kako bi se prihvatili ozbiljnog geološkog istraživanja i ozbiljnog projektovanja – bez kako kažu – očiglednog dogovaranja španskog izvođača radova i Koridora Srbije kao investitora. To je toliko nemoralno i stravično – ako je to bilo tako – da tu prestaje svaki zdrav razum i samo ostaje – UŽAS.

Kada se poređaju do sada otkriveni detalji, to daje užasavajuću sliku o nama i o društvu u kome živimo:

1. Jedanaest puta menjan projekat bez znanja projektanta;

2. Sadašnji projekat nema građevinsku dozvolu;

3. Prilikom revizije projekta nije poštovana zakonska procedura;

4. Direktni dogovor o izmenama projekta između investitora i izvođača;

5. Skrivanje odgovornosti nadležnog ministarstva i investitora – Koridora Srbije;

6. Otet projekat od Saobraćajnog instituta CIP – prvog projektanta;

7. Preprojektovanje originalnog projekta radi navodnih ušteda;

8. Geološka istraživanja nisu urađena u dovoljnom obimu;

9. Obrušavanja brda od 2015. do danas.

Posle svega nabrojanog postavlja se ozbiljno pitanje kako ove neodgovorne naterati da zaborave na presecanje vrpce i klicanje dovedene mase u Grdeličkoj klisuri, uzmu se u pamet i sve krenu iz početka – ozbiljna i adekvatna geološka istraživanja, adekvatni projekat, ozbiljnu reviziju projekta, konačnu građevinsku dozvolu i tek onda – gradnju uz najodgovorniji i najozbiljniji nadzor svake – i najmanje pozicije radova.

Ko bi ih na to mogao naterati?

Možda najviša naučna institucija u zemlji – Srpska akademija nauke i umetnosti – njihovo odeljenje za nauku – SANU.

Bio bi red a i njihova obaveza da konačno pokažu šta znaju, na trenutak se manu svoje nadmenosti, otresu debeo sloj prašine sa sebe i jednom se stave u službu svoje zemlje od koje primaju popriličnu slavu i apanažu.

Možda bi ih ovi koji su nedodirljivi i koji se ne smatraju krivim morali poslušati i uraditi POPRAVNI.

Možda bi tako umanjili svoju bruku i sramotu – a presecanje vrpce – koje toliko obožavaju, odložili kada to magično Brdo budu ukrotili.

Taj čitav posao je čista nauka i čista matematika – i zato treba pustiti da to odrade ljudi koji su za to naučeni. Samo je jedan uslov – novci za to se ne smeju kobajagi štedeti već se moraju obezbediti dovoljna sredstva da se to konačno kvalitetno uradi bez ikakvog burazerskog dogovaranja koje svakodnevno uništava i sistematski urušava ovu zemlju.

Autor je arhitekta