Nemojte prijatelje tražiti daleko, a neprijatelje blizu 1Foto: Pixabay/Sakurayim

Poštovani g. profesore,

Čitajući vaše otvoreno pismo g. Draškoviću, osetio sam i ja potrebu da izrazim svoje stav o vašem stavu. Uzimam to pravo, pozivajući se na samo jednu funkciju u SPO-u koju delim sa g. Draškovićem (Si in parva licet componere magnis), obojica smo članovi od početka do danas, bez preletanja, premeštanja…

Da razmotrim vaše stavove tačku po tačku.

1) Neispravno navodite da su po Ustavu SFRJ, pretpostavljam da se radi o Ustavu 1974. godine, pravo na samoopredeljenje imali narodi. To pravo bilo je garantovano republikama, uključujući i Srbiju. Nije mi jasno kako i zašto ste tu umešali obaveštajne službe, naravno zapadnih zemalja?

2) Rusija, pored Kine, naš jedini oslonac u svetu? Vrlo klimavo, podsetiću vas na izjavu jednog premijera Velike Britanije, velike sile tada (19. vek): Engleska nema prijatelje, samo interese! Rusija se sada neosporno vraća u red velikih sila, ali baš zbog toga… Podsećam da je Rusija u SB glasala za rezoluciju koja je predviđala i oružanu intervenciju u oktobru one godine koja je istoj prethodila. Kina je bar bila uzdržana. Ta je rezolucija od Miloševića zahtevala prestanak represije na KiM, povlačenje vojske i policije do nivoa pre eskalacije sukoba. Zbog njegovog pristanka ona je suspendovana, ne i ukinuta. Sledećeg proleća, zbog kršenja tih uslova aktivirana je, usledilo je ono pomenulo se, ne povratilo se.

3) Insinuirate da je g. Drašković bio pod pritiskom „određenih stranih službi“, posle „potpune okupacije Srbije od zapadnih sila posle 2000. godine“?! Koliko se sećam „pobeda“ NATO pakta dogodila se pre 2000, kao i Kumanovski sporazum, još u Miloševićevog doba. Malo posle pominjete da je prozapadni stav imao i pre toga. To znači da priznajete konzistentnost naše stranačke politike od osnivanja do danas.

4) G. profesore! Rusija je danas, kao i pre zaštitnica SVOJIH interesa na Balkanu.

5) Naša stranka osudila je i „Oluju“ i pogrome nad Srbima na KiM, a probali smo da to svojim političkim delovanjem i sprečimo. Za razliku od mnogih, držeći se maksime: Fiat iustitia, pereat mundus! mi smo osudili i zločine naše strane. Uzor nam je bio Marko Miljanov, koji je dajući primere junaštva, dao i primere nečeg što je smatrao još većim, čojstva!

6) Prostor ne dozvoljava da to elaboriram, ali očito je da ni rezoluciju 1244 ni Kumanovski sporazum niste pročitali, kao ni naša nesrećna braća u Krajini plan Z-4.

7) Vaš poziv na saradnju sa zemljama, po vama prijateljskim, podseća me na mudrost Urha Kekonena, predsednika Finske, kad su mu zamerali saradnju sa tadašnjim SSSR-om. On je kritičarima odgovorio: Nemojte prijatelje tražiti daleko, a neprijatelje blizu!

S poštovanjem.

Autor je član Srpskog pokreta obnove

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.