Odgovor Kurira dr Tiodoroviću i "profesionalnom" listu Danas 1Foto: Freepik

List Kurir uputio je reakciju povodom teksta“Tiodorović: Nisam pozivao na zaražavanje“ objavljenog u našem listu. Reakiju prenosimo u celosti.

Povodom teksta pod naslovom „Tiodorović: Nisam pozivao na zaražavanje“, objavljenog u štampanom izdanju lista Danas 9. jula 2022. i delimično izmenjenog teksta u onlajn izdanju Danasa, u kom je prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član kriznog štaba za borbu protiv kovida 19, bez pardona pokušao da demantuje ono što je rekao u intervjuu Kuriru (objavljenom 5. jula 2022. na portalu Kurira i 6. jula 2022. u štampanom izdanju našeg lista), a zarad interesa čitalaca i javnosti, objavljujemo odgovor naše novinarke i dokaze – snimak dela razgovora s navodno spornom izjavom i skrinšot mejla kojim je intervju, sa sve naslovom: „Tiodorović: Idealno je vreme da se zarazimo koronom“, poslat na autorizaciju prof. Tiodoroviću, koji se u potonjem telefonskom razgovoru saglasio sa svim, osim s jednom delom, koji je i izbačen pre objavljivanja intervjua.

Najpre, profesora Tiodorovića sam cenila i poštovala sam to što daje izjave, intervjue i kad je gusto. Za razliku od nekih članova kriznog štaba, koji udobno sede u ilegali i ćute, pa ih niko i ne proziva poimenice, prof. Tiodorović je jedan od malobrojnih koji je gotovo uvek tu i odgovara na pitanja.

Ovaj intervju rađen je u utorak, 5. jula po podne, a u 17 sati, kada sam ga prof. Tiodoroviću mejlom poslala na autorizaciju, već smo bili u cajtnotu za prelom strane i slanje u štampu.

Odgovor Kurira dr Tiodoroviću i "profesionalnom" listu Danas 2
Foto: Kurir

Iako prof. Tiodorović nije tražio autorizaciju, intervju sam poslala, sa sve naslovom (!), što inače ne činim, a ni po Zakonu o informisanju i Kodeksu novinara Srbije i ne moram, svesna šta je rekao, odnosno da je to – da je sada idealno vreme za prokužavanje za sve osim za rizične kategorije stanovništva, zapravo informacija, vest i veleobrt u stavu ovog člana kriznog štaba.

A to sam uradila i imajući u vidu ranije problemčiće. Bilo je nekoliko situacija gde je posle izjava koje mi je dao, a pošto je, pouzdano znam, dobio i kritike najpre od onih „ilegalaca“ iz kriznog štaba, pa i drugih, po drugim medijima na neki suptilan način negirao ponešto rečeno.

Na to sam i sama, kao i moji urednici, zažmurila, jer smo upravo imali na umu to da prof. Tiodorović daje izjave, za razliku od tih nevidljivih kritičara, koji sve znaju, a neće da izađu pred novinare. A i nije tu bilo neke velike štete.

Međutim, sada je dara prevršila meru! Dakle, u cajtnotu, u 17 sati, mejl ide prof. Tiodoroviću (u prilogu skrinšot poslatog mejla). Potom se telefonom čujem s prof. Tiodorovićem, kome smeta pitanje: „Sada ste na osporavanom stanovištu prof. Nestorovića?“, koje se i vidi u skrinšotu poslatog mejla.

I kreće ubeđivanje, pred celom redakcijom, u gotovo pola šest po podne. Doslovce sam prof. Tiodoroviću rekla da ću ispasti glupa ako to pitanje ne postavim, jer je jasno kao dan da je to što je sada rekao stanovište prof. Nestorovića, a ostali će svakako pitati i komentarisati da sada priča isto što je i prof. Nestorović govorio još pre dve godine.

Dok sam slušala prof. Tiodorovića kako nije isto da li će neko komentarisati i to da će on u ovom intervjuu biti direktno povezan s prof. Nestorovićem, urednik Aleksandar Mitrović rekao mi je da ne moram da insistiram na jednom pitanju jer smo probili rok za slanje teksta u štampu.

I tako i bi, neslavno odustah (računajući da svakako imam vest), a prof. Tiodorović mi reče da je sve ostalo u redu.

Doduše, taj razgovor nisam snimala, ali intervju jesam, pa evo u prilogu i dela koji dokazuje da je prof. Tiodorović rekao da je idealno vreme za prokužavanje.

A i poslati mejl, što se i vidi iz priloženog, i objavljeni intervju, bez dela o prof. Nestoroviću, jasno pokazuju da je učinjeno kako je i dogovoreno s prof. Tiodorovićem u telefonskom razgovoru.

I onda dolazi tekst u listu Danas (u prilogu), s naslovom: „Tiodorović: Nisam pozivao na zaražavanje“, u kom kolege iz ovih novina tvrde da je prof. Tiodorović to „navodno kazao“ za Kurir, a da nisu ni pokušale da stupe sa mnom u kontakt i pitaju imam li dokaz da li je prof. Tiodorović to navodno ili stvarno rekao.

A u tekstu lista Danas prof. Tiodorović sve oštro demantuje, pa tvrdi da se „oštro ogradio od naslova i nadnaslova“ (!), a naslov mu, kao što se vidi, poslat na autorizaciju. Pa još prof. Tiodorović kaže da nema svrhe da demantuje u Kuriru.

A onda se u tekstu Danasa ređaju sagovornici, pa se navodi i da je prof. Tiodorović mogao da proveri i s kim razgovara (!) i kojim novinama daje izjavu (!), a da, ponavljam, niko od kolega iz Danasa nije pitao ocrnjenu novinarku i novine, odnosno drugu stranu, da kažu svoju priču, kako i Kodeks novinara Srbije i Zakon o informisanju nalažu.

Autorka je novinarka lista „Kurir“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.