Ravnogorski pokret Lajkovac: Mihailović rehabilitovan i kao takav smatra se neosuđivanim 1Foto: Freepik

Ravnogorski pokret Lajkovac najoštrije osuđuje navode upućene na račun Đenerala JVuO Dragoljuba Mihailovića napisane u vašem listu „Danas“.

Podsećamo urednike, novinare i sve zaposlene, kako „Danas“, tako i sve ostale novinare u Srbiji, celokupnu javnost na presudu Višeg suda u Beogradu od 14.05.2015. godine kojom je ukinuta višedecenijska nepravda i kojom je pokojni Đeneral Mihailović REHABILITOVAN i kao takav smatra se NEOSUĐIVANIM.

Poništena je presuda iz 1946. godine u montiranom i nezakonitom političko-ideološkom procesu kojom je osuđen na smrt, a po zakonu o rehabilitaciji odluka je konačna.

Izveštavanje netačnim informacijama, kao i nepoštovanje odluke Višeg suda povlači pravnu odgovornost.

Podsećamo i na usvojeni zakon Narodne skupštine Republike Srbije od 24. decembra 2004. godine kojim je određeno da status boraca imaju i pripadnici legalne Jugoslovenske vojske u otadžbini.

U prilog vam šaljemo ono što je na sudu već dokazano vezano za anti-fašističku borbu prvog gerilca Evrope.

Od odlikovanja američkog predsednika Trumana za spašavanje savezničkih vojnih pilota, preko odlikovanja predsednika Francuske De Gola za doprinos savezničkoj pobedi.

Plakate kojima je ceo Beograd i centralna Srbija bila oblepljena na početku rata, na kojima je stajao poziv da ko dovede „živa ili mrtva“ vođu odmetnutih bandi tada pukovnika Mihailovića ima se dobro nagraditi od strane nemačke okupacione komande.

Svedočenja američkih vojnih misija kao i spašenih pilota u SAD pred Komitetom za pravedno suđenje Đeneralu, koji je uporedo zasedao kad i montirani proces u Beogradu na kome je Đeneral osuđen, a potom i na zverski način ubijen i kome se do danas ne zna grobno mesto.

Tražimo da objavite ispravku netačnih navoda sa tačnim informacijama vezano za Generala Jugoslovenske vojske u otadžbini.