Foto: Bojan Cvejić

Intervju na mreži sa jednim od osnivača pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ Aleksandrom Jovanovićem Ćutom rađen je 7. februara u 12 časova, kada je on pisanim putem odgovarao na pitanja građana na Fejsbuk stranici lista Danasa, koja su stizala dva dana pre početka intervjua.

Pravilo ove rubrike, pa tako i ovog puta, jeste da sagovornik sedi ispred računara zajedno sa našim novinarom/kom, čita pitanja i kuca odgovore na pitanja na Fejsbuku ili to umesto sagovornika radi novinar/ka Danasa. U ovom slučaju odgovore je kucala naša novinarka, koje joj je Jovanović diktirao i nema razloga da se sumnja da je ona kucala nešto što joj nije bilo rečeno. Uostalom, sagovornik je sve vreme sedeo pored nje i mogao da ima uvid u sve tokom intervjua, ali i nakon toga, pre objavljivanja.

Intervju je objavljen u štampanom i onlajn izdanju Danasa 8. februara, a dan pre pokret Odbranimo reke Stare planine je na svom zvaničnom Instagram profilu čak podelio fotografiju sa intervjua i printskrinove nekoliko pitanja i odgovora sa Fejsbuka.

Dana 12. februara redakciji Danasa stiže demanti i zahtev za izvinjenje, pod pretnjom tužbi, advokata bivšeg direktora Elektromreže Srbija Nikola Petrovića koji se pominje u tekstu, a koji je objavljen u štampanom i onlajn izdanju Danasa 13. februara.

Istog dana, odnosno šest dana nakon objavljenog intervjua i sedam dana nakon objavljenih odgovora na Fejsbuk strani Danasa, Aleksandar Jovanović Ćuta javio se redakciji da kaže da mu pitanje o tome da li su Ana Brnabić, Aleksandar Vučić i Nikola Petrović u biznisu oko mini hidroelektrana nikada nije bilo pročitano, te da nikada nije ni odgovorio njega.

Jovanović je pomenuo i da mu tekst nije dat na autorizaciju, odnosno na uvid pre objavljivanja. Podsećamo da novinari nisu u obavezi da tekstove šalju bilo kome na autorizaciju, niti je to sagovornik u ovom slučaju tražio. Što se tiče ove forme intervjua, do sada niko od sagovornika to nije zahtevao imajući u vidu da se odgovori na Fejsbuku ostavljaju pisanim putem u prisustvu sagovornika.

Novinarka Jovana Tomić i redakcija Danasa stoje pri tome da je svaka reč u tekstu preneta u skladu sa profesionalnim standardima.

Povezani tekstovi