Brnabić, Vučić i Petrović nisu u biznisu oko MHE 1Foto: Freeimages/cierpki

Obraćamo vam se u ime našeg vlastodavca Nikole Petrovića iz Beograda u cilju objave izvinjenja zbog informacije u dnevnim novinama DANAS, registarski broj NV000009, u novinarskom tekstu objavljenom u štampanom izdanju od 8. 2. 2019. godine, br. 7802, na strani br.8.

– nadnaslova – Jedan od osnivača pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ odgovarao na pitanja na Fejsbuku.

– naslova – Jovanović: Brnabić, Vučić i Petrović u biznisu oko MHE,

autora – novinarke Jovane Tomić.

Kako su u predmetnom novinarskom tekstu iznete neistinite informacije koje su podobne da naruše ugled i reputaciju našeg vlastodavca odnosno da povrede prava i interese Nikole Petrovića, ovim putem Vas molimo da objavite izvinjenje u dnevnim novinama DANAS.

Naime, neistinita je informacija da su „Brnabić, Vučić i Petrović u biznisu oko MHE“, koja informacija je navedena kao naslov teksta i ponovljena u tekstu navođenjem da je „tačno da su premijerka Ana Brnabić, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov kum Nikola Petrović u biznisu oko MHE“. Sagovornik dnevnih novina DANAS Aleksandar Jovanović Ćuta izneo je ovu neistinitu informaciju koju je DANAS preneo bez bilo kakve provere iz kog razloga smatramo da je potrebno izvinjenje i sagovornika dnevnih novina DANAS – Aleksandra Jovanovića.

Imajući u vidu odredbe Kodeksa novinara Srbije, a pre svega da novinar neguje kulturu i etiku javne reči, poštuje pravo na odgovor, izvinjenje i ispravku i dužan je da blagovremeno objavi odgovarajuću ispravku kao i da novinar ne sme slepo da veruje izvoru informacija, već da mora da vodi računa o tome da izvori informacija često slede svoje interese ili interese društvenih grupa kojima pripadaju i prilagođavaju svoje iskaze tim interesima, molimo Vas da izvinjenje objavite u roku od tri dana od dana prijema ovog dopisa.

Ukoliko u navedenom roku ne objavite izvinjenje u dnevnom listu DANAS, radi zaštite ličnih prava i interesa našeg vlastodavca, podnećemo tužbu za naknadu nematerijalne štete protiv odgovornog urednika dnevnog lista DANAS i Aleksandra Jovanovića Višem sudu u Beogradu. Uz iskreno verovanje da ćete postupiti u skladu sa odredbama Kodeksa novinara Srbije, te poštovati pravo na izvinjenje, srdačno Vas pozdravljamo.

Advokati Nemanja Vasiljević, Radoje Malidžan i Andrea Milevčić, punomoćnici Nikole Petrovića

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.