Pogotovu što su vas izložili predstavnici moćne SNS partije i to u jedinstvenom prostoru galerije “Progres”, u samom srcu prestonice. Visiti na zidu zajedno sa našim najboljim i najpoznatijim novinarima i karikaturistima velika je čast i obaveza.

Kako su organizatori i njihove verne sluge objasnile, reč je o izložbi koja želi građanima da pokaže kako u Srbiji nema cenzure i da je nedužni premijer Vučić stalno izložen strašnim optužbama i podrugivanju. I kao jedan od dokaza tome u prilog, nude sliku korica moje knjige “Vučić i cenzura”, koja, osim u jednoj knjižari, zvanično nigde nije mogla da se prodaje. Ispod korica ne piše ništa, nikakvo obrazloženje o čemu se zapravo radi, niti šta je u pitanju. Da čudo bude još veće izložena je i fotografija sa promocije moje knjige u Nišu, na kojoj su govorili Dragoljub Draža Petrović i Predrag Blagojević i koja je bukvalno održana na ulici. Prethodno su sve institucije odbile da je promovišu zbog kako su rekli škakljivosti same teme, ali i eventualnih problema koje bi mogli imati.

Dakle, formalni organizator izložbe – Informativna služba SNS je izložila dva krunska dokaza koja pokazuju kako u Srbiji ima cenzure. A hteli su, ako sam ih dobro razumeo, valjda obratno. Umesto toga, uz pomoć ova dva primera, samo su otkrili nešto što svi odavno već znaju – ko je glavni cenzor u Srbiji.

Preskočili su, opet (ne)jasno iz kog razloga, da okače, recimo, sopstveno saopštenje koje su emitovali posle mog gostovanja u Jutarnjem programu RTS i koje je za posledicu imalo moju brzometnu smenu, sa sve izbacivanjem iz “Večernjih novosti”. To saopštenje, kako po tonu, a posebno po sadržaju, najbolje odslikava odnos vladajuće SNS prema novinarima i medijima. Izložba je samo zapečatila njihovo poimanje istine i verovanja da knjige o njihovom vođi, ako već nisu stigli da ih spale, moraju biti makar obešene. Tako trenutno “Vučić i cenzura” visi u Kruševcu, a biće izložena po celoj Srbiji. Nema bolje promocije.

Inače, knjigu “Vučić i cenzura” džabe tražite po knjižarama. Tamo ne smeju da je prodaju. Pritom, prvo izdanje je već rasprodato. Pošto je u pripremi drugo dopunjeno izdanje knjige, bio bi red da organizatori pokretne izložbe “Necenzurisane laži” ažuriraju sadržaj i dodaju sliku novih korica knjige.

Čisto ukoliko neko poželi da napravi selfi sa eksponatom, i da ljudi ne bi kasnije bespotrebno pričali na koji način sve “Necenzurisane laži” cenzurišu istinu. Neka bude sve jasno i nedvosmisleno kao Gašić na fresci bez helikoptera.

Autor je novinar iz Beograda