Ubica opozicije a ne stožer 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Dragan Đilas je idealna opozicija Aleksandru Vučiću. To govorim godinama unazad i pokazalo se kao istina.

Da napišem nekoliko redova, inspirisala me je vaša kolumnistkinja i urednica političke rubrike Jasmina Lukač tekstom s naslovom „Da li Đilas ostaje stožer opozicije?“

Pitam se kada je on to bio. Da li mislite na 2012. godinu kada je preuzeo Demokratsku stranku sa 22,5 odsto, a ostavio je već 2014. na šest odsto ili možda na period kada je bio suvlasnik, Pinka dok su nas na istom razvlačili po ceo dan? Nećemo o tome zašto je ćutao pred predsedničke izbore 2017. i odlučio da ne podrži ni Sašu (Jankovića) ni Vuka (Jeremića).

Ne mogu a da se ne zapitam, da li vaša koleginica toliko malo zna o prilikama u Srbiji ili postoji konkretan razlog za teze koje iznosi, ne samo u ovom već u većini svojih tekstova.

Istraživanja pokazuju da Vučićev omiljeni opozicionar ne može ni do cenzusa na republičkom nivou. Stvarnost i praksa, pak, da Đilas po Vučićevom receptu, ali sa nižim kapacitetom, eliminiše ili usisa svakog ko bi da bude treća opcija, treća struja, treći put. U tome mu pomažu mediji, jer gotovo svi koji nisu Vučićevi, Đilasovi su. Do 2012. je Đilas kontrolisao 95 odsto medija, Vučić pet, danas je obrnuto. Isto razvlačenje i čerečenje koje prolaze nepoželjni opozicionari u režimskim tabloidima, u ovim drugim, pa i vašem prolaze svi koji samo i pomisle da Đilas nije taj!

A da nisam ličan u onome što pišem i da ne govorim napamet, pokazaću na nekoliko primera. Boško Obradović žrtvovao je celu stranku za šaku Đilasovih dolara. I gde je danas? Napadao je velikog Dragoljuba Mićunovića, a građanisti iz svih opozicionih stranaka nisu se oglasili, osim nekoliko časnih izuzetaka. Kada je odradio plaćeno, Obradović je otišao dalje da se nudi. A Đilas? Gde je odgovornost? Hoće li je snositi? Koja je cena?

Kada je opozicija sastavila „Sporazum s narodom“, liderka Stranke moderne Srbije Tatjana Macura tada je dala predloge na nekoliko sastanaka i Đilas je izbacio. Jer, neposlušni mu nisu potrebni. Naglašavam, Macura je finansijski nezavisna, pa nije morala da trpi.

Uspeo je Đilas da uništi proteste, da rasturi pokret „1 od 5 miliona“, da iz politike nasilno izbaci ambicioznu Jelenu Anasonović blateći je preko svojih glasnika na društvenim mrežama, stvarajući lažnu sliku o njoj, a to su progutali čak i neki ozbiljni ljudi. Uspeo je da usisa i Pavla Grbovića i time, bože zdravlja videćemo, okončao njegovu političku karijeru. Uspeo je i u svom najvećem političkom projektu, da zgromi, Demokratsku stranku! Da, on lično!

Dok je nekolicinu nas koji smo se opirali gazio i lagao po svojim medijima i mrežama i nazivao Vučićevim plaćenicima, a vreme je pokazalo da niko od nas ništa sa Vučićem niti je imao niti ima, razorio je stranku sa najvećom tradicijom, obrlatio malosposobnog Lutovca i zakucao poslednji ekser u sanduk partije.

Ako Ne davimo Beograd, na koncu, ne odluči da sarađuje sa Đilasom uoči beogradskih izbora, samo pratite kako će proći. Reći ću vam i da se posramim svaki put kada se „stožer opozicije“ svađa sa predstavnicima međunarodne zajednice, odnosno kada im šalje otrovne strele. Nedoraslo i politički nezrelo, ali svakako blamantno. Sem na Đilasa, na koga vas ovo podseca ? Moj politički plan je normalna Srbija a to je Srbija bez Vučica I brata mu Đilasa na rukovodećim mestima, vreme je za novu generaciju.

I sada se gospođa Lukač pita da li Đilas ostaje stožer opozicije? Kako tačno misli? Tako što će pljuvati EU i njene predstavnike? Tako što će sravniti sa zemljom u svojim medijima svakog ko mu se ne povinuje? Tako što će manično kupovati i zaposedati medije? Tako što će pritiskati sve medije, uključujući i vaš, kao što je i do 2012. godine? Ili ćete mi reći da vas baš nikada ne pozove? Da ne menjate naslove i naslovne strane zbog njega, za drugo izdanje? Sem na Đilasa, na koga vas još ovo podseća?

Da li gospođa Lukač misli da je stožer neko ko postoji 10 godina na dva ili tri procenata podrške na Republici i osam odsto u Beogradu? Neko ko želi da bude Vučić umesto Vučića, neko ko bojkotuje izbore i beži s megdana Vučiću, ostavljajući narod na cedilu? Pitajte je! Ako kaže „da“, onda moram ekskluzivno i nju i vas da obavestim: Vučić će, na nesreću svih, vladati narednih 20 godina!

Autor je bivši narodni poslanik Demokratske stranke

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.