Viminacium dobija značajna sredstva 1Foto: Bojan Cvejić

U tekstu pod naslovom „Miomir Korać, Superarheolog“, objavljenom u Danasu od 28.8.2020. godine, autor Vladimir Matković navodi sledeće: „Kad se pročita ovakva izjava jednog od vodećih srpskih arheologa, postavlja se pitanje imaju li oni koji su u ovoj državi zaduženi za vođenje i osmišljanje kulturne politike i strategije u glavi ideju o tome šta su istorija, kultura uopšte, a pogotovo koliko su važni za identitet naroda. Kad njih slušate, čujete samo priču o tome koliko im je stalo do kulture?.

Parafrazirajući autora teksta, Ministarstvo kulture i informisanja pita se šta li je Vladimir Matković imao u glavi kada je površno i maliciozno komentarisao kulturnu politiku naše zemlje, bez navođenja bilo kakvih relevantnih podataka i činjenica, uz dodatnu začuđenost Ministarstva dokle sve može da dosegne sunovrat novinarske profesije.

Iz navedenog teksta može se zaključiti da Ministarstvo kulture ne poklanja dovoljnu pažnju projektu „Viminacium? Arheološkog instituta, naučne ustanove koju je osnovala SANU, a čije je redovno finansiranje u nadležnosti Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

U prethodne tri godine pomenuti projekat je na konkursima za oblast arheologije Ministarstva kulture i informisanja dobijao po 700.000 dinara od traženih dva miliona, što nije sporno, ali jeste to što ni autor teksta ni Miomir Korać nisu objasnili metodologiju i kriterijume rada konkursne komisije.

Jedan od bitnih kriterijuma jeste udeo drugih izvora finansiranja u projektu, tako da prilikom odlučivanja komisije o distribuciji sredstava prioritet imaju projekti koji nemaju druge izvore finansiranja.

U konkretnom slučaju konkursna komisija rukovodila se time da Arheološki institut svake godine kroz ugovor sa EPS-om za arheološka istraživanja na lokalitetu Viminacium dobija značajna sredstva, koja višestruko premašuju druge izvore finansiranja kod ostalih projekata koji su se prijavljivali na konkurse.

Napominjemo da iznosi dobijeni na konkursu nisu i ne mogu biti jedini reper za vrednovanje odnosa Ministarstva prema bilo kom projektu, pa tako i prema značajnom i dobro vođenom projektu „Viminacium?.

Umesto što iz konteksta izvlači izjavu jednog od aktera na kulturnoj sceni Srbije, inače poznatog arheologa i uspešnog menadžera, autor teksta je, kao što nalažu pravila dobre novinarske prakse, trebalo da se informiše o tome šta je sve Ministarstvo kulture i informisanja uradilo i koliko je sredstava izdvojilo za arheološka istraživanja u svim krajevima Srbije i generalno za oblast zaštite kulturnog nasleđa.

U cilju informisanja novinara Matkovića, kao i onog dela čitalaca Danasa koji su bez rezerve prihvatili „razmišljanja“ koje je izneo u svom tekstu, naglašavamo da je Ministarstvo kulture i informisanja za arheološka istraživanja u periodu od 2018-2020. godine opredelilo ukupno 106.674.177 dinara i to: 2018. godine 34.268.070 dinara, 2019. godine 37.216.107 dinara i 2020. godine 35.190.000 dinara, a da je u istom periodu ukupan budžet Ministarstva kulture i informisanja u oblasti zaštite kulturnog nasleđa, i to bez sredstava namenjenih funkcionisanju ustanova, iznosio 970.164.576 dinara, odnosno: 307.611.080 dinara u 2018. godini, 321.804.476 dinara u 2019. i 340.749.000 dinara 2020. godine.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.