Zašto sam protiv prevara na račun nauke 1Foto: FoNet/ MC

Osećam uzaludnost što odgovaram homeopatkinji Lenki Tenžeri (u daljem tekstu L. T.), podjednako kao da polemišem sa Baba Vangom ili vidovitom Zorkom.

Štaviše, od njih bih očekivao veći stepen istinoljubivosti i korektnosti. Moje kolege iz udruženja lekara Ujedinjeni protiv kovida tražili su da energično zamerimo Uredništvu Danasa zbog niskog nivoa objavljenog pamfleta, ali želim da sam završim započeto.

Podsetiću da sam 16. 8. člankom „Lekarska bruka“ reagovao na „Peticiju protiv vakcinacije dece eksperimentalnim vakcinama protiv kovida 19 u Srbiji“, koju je Danas prethodno nazvao opasnom. Zamerio sam autorima na nepismenosti i, posebno, na kardinalnim stručnim i logičkim greškama. Umesto da propadnu u zemlju od stida ili bar pokušaju da odgovore na dvadesetak taksativno nabrojanih zamerki, peticionari se oglašavaju u liku L. T. Taj njen uradak toliko je nesuvisao da ga objavljuje na sajtu Srbin.Info. Pretpostavljam da je bila dovoljno kritična da shvati kako njen tekst Danas ne bi prihvatio kao odgovor, jer to nije ni bio.

U međuvremenu se, u ime beogradskog Medicinskog fakulteta (MF), oglasio kolegijum dekana oštrom ocenom da peticija „sadrži niz netačnih, stručno neutemeljenih i neargumentovanih tvrdnji“, a sličnim tonom taj dokument su okvalifikovale dve katedre istog fakulteta, kao i niz drugih pojedinaca i ustanova, između ostalih predsednik Udruženja za javno zdravlje Srbije i predsednik Društva za održivu budućnost „Koraci“. Pokrenuta je i inicijativa za disciplinsku odgovornost dvoje profesora MF.

Mada tim kolegama zameram što su se kompromitovali povezivanjem sa alternativcima kao što je L. T., u Danasu sam 24. 8. skrenuo pažnju da kola ne treba da se slome na njima dvoma, jer postoje mnogo veći krivci od njih. Dva dana kasnije L. T. je reagovala na portalu Srbin.Info tekstom naslovljenim „Odgovor nezavisnih lekara režimliji Radovanoviću: Degradirali ste struku …“. Isti članak, samo sa promenjenim naslovom, ponavlja se u Danasu četiri dana kasnije. Šta reći?

Režimlije su saborci L. T. koji na medijima s nacionalnom frekvencijom mesecima sluđuju narod neistinama o kovidu 19. Mada sam do početka pandemije bio redovan gost RTS, Radio Beograda, Pinka i drugih medija, od tada sam na crnim listama.

Već iz akronima „mRNK“ (v. nadnaslov) vidi se da L. T. ne zna o čemu piše.

Znam da Danas nije preuzeo tekst od Srbin.Info, već da je L. T. obmanula Uredništvo šaljući isti tekst sa promenjenim naslovom na više adresa. U nealternativnom svetu takav postupak smatra se krajnje neetičnim.

Bespredmetno je da komentarišem izmišljotine kako sam „dramatično izmenio diskurs“, „kameleonski preoblikovao stav“, te L. T. ne veruje da sam „lično pisao tekst“. Ko ne prepoznaje doslednost u mojoj višedecenijskoj borbi protiv prevaranata i drugih, kako ih zovem, „hvatača magle“ ima ozbiljan problem sa samim sobom.

Blasfemično je kada se homeopatkinja poziva na medicinu zasnovanu na dokazima i naučno utemeljene metode, jer je upravo nauka raskrinkala nju i njene istomišljenike.

Lukava je i plitkoumna insinuacija da se država oglušuje o stav svoje Agencije za lekove.

Nekritično je ako L. T. ne prepoznaje sebe među lekarima „koji rade u komercijali određenih interesnih grupa“.

Insinuacija o „nasilnoj vakcinaciji dece eksperimentalnim vakcinama“ izmišljena je kao povod da se oglase L. T. i njeni istomišljenici. Ni nasilnost, ni eksperiment nemaju osnova u realnosti.

Providan je pokušaj da se samo ja predstavim kao protivnik peticije. Olimpijski stadion je mali da primi sve koji su se manje ili više eksplicitno izjasnili protiv nje. Manevar izdvajanja mene kao jedinog „neprijatelja“ saborci L. T. uvežbavali su na obaveznim vakcinacijama i, posebno, na osiromašenom uranijumu. Već godinama, pa i ovih dana, prikazuju kako kancerogenost uranijuma osporavam samo ja, a ne Epidemiološka sekcija SLD, druge domaće ustanove, uključujući SANU, zatim UN i njene organizacije, poput Međunarodne agencije za izučavanje raka, sve akademije, univerziteti i ostale kredibilne ustanove u svetu.

Struka i nauka u Srbiji jesu degradirani, ali ostavljam L. T. da razmisli da li su za to odgovorni pobornici nauke i njenih metoda ili njihovi osporavatelji i relativizatori.

Autor je profesor Medicinskog fakulteta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.