Barbara kao žrtva 1

O Barbari Životić, novinarki Studija B, ne prestaje da se priča ni treći dan nakon čuvenog izveštaja sa građanskog protesta održanog u subotu uveče.

Barbara je žrtva, složni su svi koji su se u bilo kom kontekstu dotakli ove teme. Međutim, treba razgraničiti zbog čega je ona žrtva i ko joj je tu ulogu dodelio.

Prvo, novinarka je bila na događaju kako bi sa lica mesta izvestila o protestu. Ovde treba naglasiti da je novinarski izveštaj forma u kojoj se iznose činjenice o događaju i pojavi, bez ličnih komentara i utisaka. Čak i ako koleginica nije znala kako se izveštaj radi, morala je da zna osnovno pravilo novinarstva – činjenice moraju da odgovaraju istini. U njenoj izvedbi, niti su činjenice odgovarale istini, niti njeni lični utisci, elementarnu pismenost da i ne komentarišemo. Sve što smo mogli da vidimo i čujemo iz njenog uključenja (dva sata nakon što je događaj počeo) izgovoreno je u propagandne svrhe vladajuće stranke uz dobro prepoznatljive reči „linč, silovanje, nasilje“, zatim, „licemerje organizatora“, navodno plaćeni stranački skup u „vreme teške krize na Kosovu“.

Za njenu neprofesionalnost direktno su odgovorni oni koji su je poslali da izveštava sa skupa na kojem treba da idu novinari sa više iskustva, a ne studenti i početnici. Ni propagandu ne može da radi svako, lepo je primetio nekadašnji ugledni novinar Studija B Veljko Pajović.

Zbog svega što je viđeno u spomenutom prilogu, Barbara jeste postala žrtva i one druge vrste, koja zaslužuje svaku osudu. Omalovažavanja i pretnje nasiljem su nedopustive u uređenim, demokratskim društvima. O tome nema spora. Zbog toga bi uredništvo Studija B, pre svega direktorka i glavna urednica Ivana Vučićević trebalo da preuzmu svoj deo odgovornosti i da jasno i glasno kažu da prilog sa protesta nije dobro odrađen i da su napravili grešku što su devojku bez gotovo ikakvog iskustva poslali na teren da pročita unapred pripremljen politički pamflet.

Naravno da oni to neće učiniti, jer čitava, nekada ugledna televizija, danas vrvi od neprofesionalnosti. Od Pinka se razlikuju jedino po tome što nemaju Zadrugu i ne čitaju otvorena pisma Željka Mitrovića. Ali, čak ni tako udvorištvo ne pomaže im da sastave kraj sa krajem, te otpuštaju zaposlene koji su i po nekoliko decenija proveli u ovoj kući. Za Barbaru, verujemo, nema zime. Bar dok je SNS na vlasti i ovakvo uredništvo u Studiju B, koji je nekada bio sinonim za profesionalno, objektivno i nezavisno novinarstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari