O čemu su razgovarali, šta su se dogovorili, oko čega se spore, kao i kako će izgledati konačna lista opozicionara sa čelu sa Draganom Đilasom, koji je, nakon povratka u politiku učešćem na gradskim izborima u martu ove godine, i inicirao okupljanje u Savez za Srbiju, predmet je samo spekulacija, jer nikome od učesnika, očigledno je, nije dozvoljeno da o tome govori javno. Tako se novine pune „izvorima“ koji malo pomalo otkrivaju osnovna načela i tačke saglasnosti i sporenja ove grupe, reklo bi se, nacionalista i desničara koji imaju nameru da budu spremni za sledeću borbu oko ulaska u republički parlament.

Nakon spekulacija o tome da je predmet njihovog razgovora bila čak i raspodela mandata u nekom budućem sazivu parlamenta, iako novi izbori nisu još ni raspisani, niti najavljeni, ovog vikenda pojavljuje se i informacija o tome da Savez za Srbiju neće učestvovati na tim, u budućnosti, neuočljivim izborima, pod ovakvim uslovima. Dakle, osim toga da su uslovi ulaska u Savez za Srbiju bili da se stane na put priznanju kosovske nezavisnosti, što je i evidentno, s obzirom na to ko je od političkih aktera ušao u razgovore kao buduća njegova članica, javnost je obaveštena putem neimenovanih „izvora“ da je svako od njih hteo najpre da obezbedi sebi sigurno mesto u budućem sazivu Skupštine Srbije, a potom i da će verovatno odustati od cele ideje učešća na izborima.

Ako je raspodela mandata bila preuranjena tema, isto tako bi se mogla tretirati i ova o neučešću na izborima. Jedina izvesnost oko koje je moguće da se političari uključeni u Savez za Srbiju tretiraju jeste njihov odnos prema načinu na koji predsednik države Aleksandar Vučić rešava kosovski problem. Ukoliko su istiniti medijski navodi o tome da su na Zlatiboru doneli odluku da ne učestvuju na izborima, onda bi se moglo nazreti i na koji način članice tog saveza planiraju da se bore za vlast – uličnim protestima i protivljenju, kako oni kažu, Vučićevom priznanju kosovske nezavisnosti. O izlasku na eventualni referendum o Kosovu uveliko su se već izjasnili – bojkot. Pa, bi se onda u takav koncept mogli uklopiti zaista i kada je reč o izborima. Bojkot, bojkot… bojkot.