Naših i inače nije bilo previše, tek nekoliko, raspoređenih u dve firme, ali smo i njih nebrigom doveli do toga da posao za koji su izgrađeni ne mogu da obave. A već dve nedelje januarski minus stvara na najvećim rekama ledene čepove koji su zaustavili plovidbu, ugrožavaju i ključne mostove i obalu, a ukoliko se pokrenu, nose sve pred sobom.

Do juče sa smrznutim rekama borio se jedino „Greben“, a u pomoć mu je pritekao potiskivač „Bor“, koji je samo zahvaljujući snažnom motoru „preformulisan“ u ledolomca. Druga dva broda koja su decenijama lomili sante od mađarske granice do Beograda sada su potpuno zaboravljena, zarobljena u novosadskoj marini, istrulelog trupa i sa mašinama koje je prekrila rđa. Vlasništvo su nekada moćnog preduzeća „Heroj Pinki“, koje se urušilo do stečaja nakon što je ga je kupio kontroverzni Dušan Borovica, inače u dva navrata hapšen zbog sumnjivih poslova i nevraćenih kredita. Tako pitanje zašto naša zemlja, sa nekoliko plovnih reka uključujući i najveću evropsku, Dunav, dočekuje zimu bez ledolomaca, dobija odgovor.

Da je Srbija u privatizaciju ušla bez plana i strategije, da su preduzeća rasprodavana budzašto i da su devastirana nakon što su vlasnicima poslužila za pranje para ili isisavanje kapitala – opšte je mesto. Da država nije u tih 15-ak godina, koliko je proces trajao, učinila ništa značajnije čime bi ispravila te greške, takođe je poznato. Zašto sve dosadašnje vlade, premijeri i resorni ministri i dalje istrajavaju u tako nehajnom odnosu – već je enigma, jer je to vrlo ozbiljno ugrozilo čitavu privredu i svaki pokušaj da normalizujemo život na ovim prostorima.

Tako nas svaka iole oštrija klimatska promena nakratko prizove svesti, ali se i vrlo brzo zaboravi. Ako je leto i suša, setimo se da savremena tehnologija i od pustinje navodnjavanjem stvara plodno tlo, ako su u proleće poplave, mi najavljujemo čišćenje kanala i brana, a kada usred zime zalede reke – Ministarstvo donese odluku da se nabavi najmanje jedan novi ledolomac. „Možda i dva, kako više nikada ne bismo imali ovakve probleme“, kažu, petnaestak dana od pojave prvih santi, nakon jučerašnjeg hitnog sastanka.