Ipak, u toku prethodnih nekoliko dana domaće pravosuđe govorilo je jednim glasom osuđujući postupak gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića. NJegove ne previše suptilne insinuacije da su sudije Višeg suda u Beogradu korumpirane zbog toga što su oslobodile bivšeg ministra privrede Predraga Bubala naišle su na osudu Visokog saveta sudstva, Društva sudija Srbije, advokatskih komora…

Zajednički imenitelj brojnih saopštenja i izjava glasi da je Vučević, kao predstavnik izvršne vlasti, nedozvoljeno komentarisao prvostepenu presudu, paušalno optužio sve nosioce pravosudnih funkcija i promišljeno unizio, ionako nizak, ugled pravosuđa. Samog Vučevića, međutim, sve ove kritike nisu ni okrznule. Saopštio je da stoji iza svake svoje reči i da nije za „nezavisno pravosuđe, ukoliko je ono nezavisno do svog naroda i države“.

Da se ovde radi o još jednom bahatom funkcioneru koji prekoračuje svoja ustavna ovlašćenja, situacija ne bi bila toliko alarmantna. Međutim, u celoj aferi oko nedozvoljenog komentarisanja sudskih odluka, najmanje je bitan Miloš Vučević. On je samo podizvođač prljavih radova. Iste izjave mogao je da da i Milenko Jovanov, Marjan Rističević ili već neko treći u dugačkom nizu amoralnih apartčika koje sebični interesi povezuju u grupaciju poznatu pod imenom Srpska napredna stranka.

Da je u pitanju izjava sa predumišljajem, pokazuju i naknadne reakcije predsednika i premijerke koji su pokazali razumevanja za Vučevićev stav. Isto dokazuje i tišina koja upadljivo dopire iz Višeg suda u Beogradu i Ministarstva pravde, iako bi oni među prvima trebalo da osude gradonačelnika Novog Sada.

Suština je u sledećem – SNS Vučevićevom izjavom o „pravosuđu nezavisnom od svog naroda“ priprema javno mnjenje za predstojeću izmenu Ustava u delu koji se tiče pravosuđa. Jednostavno, vlasti se ne puštaju uzde kojima kontrolišu pravosuđe, iako su se u pristupnim pregovorima sa EU upravo obavezale da će to da učine. Stvaranjem slike o korumpiranosti sudija oni zapravo šalju poruku da pravosuđe nije spremno na samostalnost, koliko god to želeli predstavnici izvršne vlasti.

Ova jeftina podvala će im sasvim izvesno proći u delu biračkog tela naklonjenom vladajućoj većini. Jedino je pitanje da li će i Brisel odlučiti da nasedne.