Na radost ili razočarenje nekih u Srbiji, to nije nijedno svetski poznato ime iz biznisa ili politike, za koje vladina propaganda tvrdi da stoji iza ciljeva Inicijative, poput DŽordža Sorosa recimo. Na radost ili razočarenje takođe, ono što je objavljeno svedoči da Inicijativa nije sasvim bez ideološkog predznaka. I da je taj predznak levičarski i antiglobalistički u najaktuelnijem kontekstu. Mada u samoj Inicijativi ne govore o tom kontekstu na taj način ističući činjenicu da podrška građanskih platformi iz Italije, Španije, Grčke i pojedinih profesora iz Švajcarske, znači pre svega da u svojoj borbi nisu usamljeni.

Ali, ipak, tom podrškom se i definiše protiv koga se borba vodi – protiv spekulativnog urbanizma. Taj cilj na prvi pogled ne može da parira rastućoj ekstremnoj desnici u Evropi, koja kao svoj cilj postavlja zaštitnu nacionalnih, porodičnih i verskih vrednosti. Ali, te vrednosti bez opšteljudske ideje mogu izgoreti na sopstvenoj lomači, ukoliko se dovedu do krajnjih konsekvenci. Svest o opštem interesu i univerzalnom humanizmu svojstvena levici, jesu u svetu jedina brana toj lomači, kao što je uostalom i Inicijativa u Srbiji jedina autentična opozicija autoritarnoj vlasti. Vlasti čiji glavni urbanistički projekat Beograd na vodi otkriva njen izrazito globalistički i antigrađanski karakter.

Da bi nikao luksuzni stambeno-poslovno-hotelski kompleks iza koga stoji javnosti nerazjašnjeno partnerstvo vrha vlasti i stranih kompanija suspendovani su zakoni Srbije, kao i pravo građana da se sa tim ne slože. Grad, odnosno delovi grada, simbol su borbe za ono što građani osećaju kao javni interes i kao mogućnost dostupnu svima, a ne samo privilegovanoj manjini u centru moći, kako god da je taj centar lociran. Zato pobuna protiv spekulativnog urbanizma nije samo kratkoročne prirode i ne tiče se života jednog malog broja ljudi. Konkretna podrška sličnih grupa Inicijativi zato je vrlo značajna, čak i onda kada je samo u formi pisma koje joj upute osnivači pokreta Demokratija u Evropi 2025. Janis Varufakis i Srećko Horvat.

I čak kad u Srbiji ne možete biti potpisnik inicijativa ovog pokreta na internetu pošto morate ostaviti poštanski kod, a predviđene su opcije samo za zemlje EU. Pri tome ne završava se sve u virtuelnom svetu pobune na društvenim mrežama, odatle pa do prelivanja u realnu politiku je samo korak. Jer, pojam borbe protiv spekulativnog urbanizma u pismu Inicijativi upotrebila je Ada Kolau, gradonačelnica Barselone. Podsetimo, i građane Beograda čekaju u neko dogledno vreme izbori za gradsku vlast.