Ko bi u tom slučaju završio u zatvoru, ukoliko se usvoji inicijativa koju je pokrenuo deo Advokatske komore Beograda da se u krivični zakonik uvede novo krivično delo koje bi za kršenje pretpostavke nevinosti predviđalo kaznu zatvora do tri godine. I odnosilo bi se na političke funkcionere i novinare.

Možete li zamisliti da predsednik, premijer ili neko od ministara odgovaraju pred zakonom jer su neosnovano i bez sudske presude optužili nekog? Pa pola Vlade bi bilo u zatvoru. Ili da, recimo, vlasnici tabloida završe iza rešetaka zbog gomile optužbi na račun političkih neistomišljenika kačeći im brojna krivična dela. Nemoguća misija, čini se. Jer i pored velikog broja sudskih postupaka koje su izgubili zbog kleveta i laži, i dalje svakodnevno iznose neistine, šire paniku i proizvode lažne vesti.

Pa, kome je onda namenjena izmena krivičnog zakonika koju predlaže Jugoslav Tintor i deo Advokatske komore Beograda koju predstavlja? Treba naglasiti da je predsednik Advokatske komore Beograda Vladimir Gajić izričito protiv ove inicijative. Po svemu sudeći, ta izmena bi trebalo da disciplinuje one medije koji nisu po volji vladajućoj strukturi, pre svega predsedniku Srbije. Ekonomski pritisci koje trpe malobrojni kritički i objektivni mediji očigledno nisu dovoljni i treba ih pritisnuti još jače, dok konačno ne (po)kleknu.

„Nema pravne sigurnosti bez pretpostavke nevinosti, ali nema ni slobodnog građanina ako nemamo slobodnog novinara i nema zdravog društva bez prava novinara da ponekad zadire u neprikosnovena prava pojedinaca“, pravilno je ocenio advokat Zdenko Tomanović. On je naglasio da politička elita u Srbiji neguje kulturu laži, da dugi niz godina vlada pravosuđem i da nezavisnog pravosuđa nema. Nema se tu šta dodati, sem podsetiti kako je u praksi izgledalo kada je pre 20 godina donet ozloglašeni Zakon o informisanju, u vreme kada je ministar informisanja bio upravo Aleksandar Vučić. Mediji su i pre sudskih presuda kažnjavani dragonskim novčanim kaznama i zatvarani. A ova inicijativa ukazuje na to da se ta vremena mogu vratiti. Ukoliko se usvoji.

Sreća pa su se novinari svih medijskih udruženja ujedinili i jednoglasno odbacili po medijske slobode pogubnu inicijativu. Da li će to biti dovoljno, vreme će pokazati.