Mandatar je Vladu, koju će sem njegove činiti i tri albanske stranke, najavio do kraja meseca, čime će biti okončana politička kriza koja ovu zemlju potresa mesecima. Bilo bi, međutim, naivno očekivati da je ovim stavljena tačka. Pred budućom Vladom su brojni problemi, ekonomski, socijalni, spor sa Grčkom o imenu, zastoj u evroatlantskim integracijama, lokalni izbori… Zaevu sigurno neće biti lako, a kriza će još biti.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han pozdravili su davanje mandata Zaevu. Slične poruke stigle su iz više zapadnih zemalja. Iz Beograda još nema čestitki. Štaviše. Izjava Zorana Zaeva televiziji N1 da mu je bilo neprijatno da sluša reči premijera Srbije Vučića o „makedonskom scenariju“, izazvale su novu salvu kritika. Šef diplomatije Ivica Dačić ocenio je da „svojim izjavama narušava odnose Beograda i Skoplja“ i da će „uvrede koje upućuje srpskom rukovodstvu svakako uticati na bilateralne odnose“. „Molimo sve makedonske i političare u okruženju da ne traže opravdanje za sopstvene probleme u Srbiji“, izjavio je Aleksandar Vulin, ministar za rad i socijalnu politiku. Zvaničnici Srbije tvrde da se naša zemlja ne meša u unutrašnje stvari susednih država, zašto smo onda malo-malo u verbalnom ratu sa skoro svim? Većina srpskih medija otvoreno su navijali za bivšu makedonsku vlast i Nikolu Gruevskog, predstavljajući Zaeva kao „albanskog čoveka“. Slučajno?

Šta je uopšte „makedonski scenario“? Upad nezadovoljnih demonstranata u državni parlament? To smo viđali u mnogim zemljama, pa i Srbiji. To što stranke nacionalne manjine, u ovom slučaju albanske, presudno utiču na formiranje vlasti? U Makedoniji je tako oduvek, a ti Albanci nisu došli ni iz Albanije ni Marsa već su građani Makedonije. Odbijanje predsednika da mandat poveri političaru i stranci koja je obezbedila većinu za sastav Vlade? To je već nezabeleženo bar u ovom delu sveta.
U prvom većem intervjuu za neki medij iz Srbije, dat našem listu, Zaev je poručio: „Srbija nije samo naš sused, već bratski narod sa kojim delimo prošlost, kulturu, tradiciju, istoriju i zajedničku budućnost u evrointegracijama“ i najavio da će se kao premijer zalagati za unapređenje saradnje na svim nivoima. Srpski zvaničnici bi to trebalo da čuju. Nema potrebe za svađom sa Makedonijom, kao što ne treba ni Mogerini da nas miri.