Ista ta policija je, prema svedočenju organizatora kampa, odobrila njegovo održavanje, a zabranila ga „po nalogu iz Beograda“.

Neprimereno „dečje kampovanje“ na Zlatiboru, ali i ponašanje državnih organa koji su kamp odobrili, a potom ga, naknadno se iz medija obaveštavajući o njegovoj suštini, zabranili, ilustruje bolest srpskog društva, koje nikako ne uspeva da promoviše demokratske vrednosti, niti da privoli institucije i njihove čelnike da rade po zakonima, a ne po partijskim nalozima.

Kamp, koji je podelio javnost, organizovalo je Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, uz podršku opštine Čajetine. Srpski i ruski vojni veterani i instruktori su obučavali mlade vojnim veštinama, uz korišćenje replika vatrenog oružja i petardi, preživljavanju u prirodi, pružanju prve pomoći, a pre svega, učili su ih, kako organizatori posebno ističu, rodoljublju i negovanju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

Milan Stamatović, predsednik opozicione opštine Čajetine i lider Zdrave Srbije, na optužbe da je kamp neprimeren i da predstavlja paravojni privatni dečji kamp, tvrdi da se deca na Zlatiboru „nisu pripremala za rat, već da su koristila plastične puške koje su dostupne svakom detetu u prodavnicama igračaka, učila prvu pomoć, razgibavala se u prirodi, družila se i uživala na svežem vazduhu, učila o istoriji, daleko od mobilnih telefona i računara“.

Ipak, policija je u četvrtak oko 22 časa upala u kamp i, kako je saopštio Stamatović, naložila da se rasformira, „bez ikakvog pisanog naloga, uz usmeno obrazloženje policajaca da im je to javljeno iz Beograda“.

Ministar policije Nebojša Stefanović je obavestio javnost da je kamp zatvoren, a reakciju MUP-a je podržala i Mreža organizacija za decu Srbije i podsetila na to da „uključivanje dece u kampove na kojima prolaze vojničku obuku predstavlja grubo kršenje Konvencije o pravima deteta i zloupotrebu dece“.

Šef države Aleksandar Vučić je „zamolio roditelje da razumeju da uniforme nisu za decu“, ali nije objasnio to što su te iste uniforme bile za decu samo nekoliko dana ranije, kada je policija odobrila održavanja kampa. Ipak, iskoristio je priliku da javnost upita „šta bi se desilo u Srbiji da su na vlasti neodgovorni političari koji su taj kamp organizovali“. Time je aludirao na Stamatovića i opozicionu Čajetinu, a i sam Stamatović tvrdi da je kamp „poslužio režimu za politički obračun sa njim“.

Da je u pitanju dupli aršin, država je dokazala ne reagujući na objavu ultradesničara Miše Vacića, bliskog aktuelnom režimu, da će pod parolom „Sport – zdravlje – nacionalizam“, tokom ovog leta „Savet za sport i omladinu Srpske desnice pokrenuti besplatne treninge za mlade rodoljube“ jer „teška vremena predstoje za našu otadžbinu“, što je aluzija na stanje na Kosovu i Metohiji.