Povratak Micotakisa 1

U kolevci demokratije čitav proces promene vlasti protiče kao po loju, bez kontroverzi i nedoumica oko sastavljanja nove većine.

U poslednje četiri godine dosadašnja možda levičarska, ali nikako krajnje levičarska vlada Aleksisa Ciprasa kako se to posle njenog formiranja 2015. ponegde očekivalo, sprovela je iz perspektive Evropske unije hrabre, ali za većinu grčkih birača bolne mere štednje. Tim merama Cipras i Siriza su prekršili obećanja koja su dali grčkim biračima.

Poraz Sirize nije katastrofalan – osvojila je 31,5 odsto u odnosu na gotovo 40 odsto Nove demokratije – i ona će biti glavna opoziciona i leva stranka. Pasoku, koji je decenijama bio vodeća socijalistička stranka u Grčkoj, nije oproštena politika koja je zemlju pre više od deset godina uvela u ekonomsku krizu, pa je koalicija koju predvodi završila na trećem mestu. Razlika u broju glasova na nedeljnim izborima gotovo da je preslikan rezultat sa majskih izbora za Evropski parlament kada je ND takođe osvojila oko deset odsto više od Sirize.

Novi premijer Micotakis, sin nekadašnjeg predsednika vlade Konstantina Micotakisa, obećao je tipične konzervativne mere za dalji oporavak Grčke – smanjivanje poreza i privatizaciju – na osnovu kojih obećava redukciju nezaposlenosti koja je sada oko 18 odsto, uz hronično užasno visok procenat nezaposlenosti među mladima – 40,4 odsto u maju, prema kojoj je Grčka u EU „šampion“. Druga je Španija sa 31,7 odsto. Micotakis se takođe nada da će se sa međunarodnim poveriocima dogovoriti oko refinansiranja dugova.

Istraživanja su pokazala da su osim mladih za ND većinom glasali i penzioneri, ogorčeni zbog rezanja svojih primanja tokom Ciprasove vladavine. Komunistička partija Grčke zadržala je, po tradiciji, svoje mesto na političkoj sceni, našavši se na četvrtom mestu – dva izborna ciklusa 2015. završila je na petom. O raspoloženju birača govori i uspeh Janisa Varufakisa, nekadašnjeg Ciprasovog ministra finansija koji nije prihvatio odstupanja od predizbornih obećanja, čija je grupa MeRA25 uspela da uđe u Parlament.