Za to je zaslužna proizvodnja električne energije i uglja, dakle Elektroprivreda Srbije koji su zabeležili kombinovani pad u prvom tromesečju za preko 20 odsto u odnosu na odgovarajući period prošle godine. Za upućenije ovo i nije neka novost. Još pre dva meseca, kada je premijer izjavio da EPS ima na računu 500 miliona evra, u Skupštini je postavljeno poslaničko pitanje zbog čega jedan blok TENT B nije radio deset dana i da li se uvozi struja što košta 600.000 evra dnevno zato što na vreme nisu urađeni remonti postrojenja. Osim toga premijer je 1. maj, Dan rada proveo u Kolubari gde je poručio da EPS mora da poveća proizvodnju uglja i struje, jer je to važno i za povećanje bruto domaćeg proizvoda i da kako znaju do kraja godine izađu iz minusa bar na nulu. Tom prilikom je obećao i ulaganje od 250 miliona evra u Kolubaru. Čisto da se ne skrene sa dobro utabanog puta na kom građani plaćaju sve promašaje u poslovanju javnih i državnih preduzeća.

Još pre toga, početkom januara izbila je afera sa uvećanim računima za struju građanima. Još malo pre toga, u novembru, smenjeno je 15 direktora i rukovodilaca u EPS snabdevanju zato što su podizali cene EPS za struju na tenderima kako bi posao snabdevanja kompanija strujom dobijali privatni trgovci, što je EPS milione evra. I tako bi afere u vezi sa EPS-om mogle da se ređaju unedogled.

I dok jedni probleme u EPS-u pokušavaju da svale na hladnoću, led, klizišta, dakle pojave na koje niko živi, a kamoli rukovodstvo EPS-a ili države ne mogu da utiču, drugi smatraju da je problem u upravljanju kompanijom. Da nisu urađeni remonti na vreme, da nije dovoljno investirano, da nije uklonjena otkrivka sa uglja na vreme, pa se u zimu ušlo bez dovoljnih zaliha.

To ne bi ni trebalo da čudi jer je EPS, kao i većina drugih javnih preduzeća već godinama u v. d. stanju. U poslednjih sedam godina EPS je imao generalnog direktora samo godinu i po, od septembra 2014. do marta 2016. Od 2012. godine Aleksandar Obradović je bio vršilac dužnosti generalnog direktora kome je mandat više puta produžavan iako je po tada važećem zakonu o javnim preduzećima v. d. mogao biti šest meseci i u posebnim okolnostima još šest meseci. Kada je smenjen 2016. godine na njegovo mesto došao je prethodno direktor Kolubare Milorad Grčić, opet kao vršilac dužnosti. U martu je raspisan konkurs za direktora EPS-a koji još nije okončan, pa ostaje da vidimo da li će EPS konačno izaći iz v. d. stanja. Inače mediji su svojevremeno objavili da je sadašnji v. d. direktora EPS-a pre zapošljenja u ovoj kompaniji vodio pečenjaru u Obrenovcu pod nazivom Fantazija.