Profesionalni ometači skupova 1

U tradiciji srpske političke borbe, prljave i beščasne kao i svuda, samo je, da parafraziramo Orvela, kod nas još malo prljavija, zaista je bilo svega i svačega.

Ipak, prekidanje i ometanje skupova političkih protivnika i neistomišljenika se odnedavno ustalilo. Izgleda da se vlasti više ne zadovoljavaju kontrolom vlade, parlamenta, velike većine medija…

Ne, više ne dozvoljavaju da se ništa javno i kaže i izgovori protiv njih.

Čim se organizuje bio kakav skup, a da nije u takozvanoj „spontanoj organizaciji“ SNS-a, već znate da će se na njemu „ničim izazvano“ pojaviti: provokatori „sa poršeima“, bacači kokošaka (nova srpska olimpijska disciplina), pokreti za zaštitu prava životinja i nacionalnih interesa, raspomamljene srpske žene, majke i domaćice koje urlaju na govornike i pljuju, mladi lideri sa opskurnih akademija… i sličan „skup svatova“.

Trenutni hit je prekidanje ili barem pokušaj ometanja skupova Marinike Tepić na kojima ona, svakoga dana u drugom gradu po Srbiji, razgovara sa građanima i ispred Stranke slobode i pravde promoviše „Plan za Dan posle“.

Počelo je u Kragujevcu sa „Levijatanovim“ pokušajem „performansa“ sa trubljenjem i barjacima. Logično je bilo zapitati se da li će se nešto dogoditi sutradan u Nišu. Dogodilo se.

Samo tu u „režiji“ onih spontanih „gospođa“, njihovim „propitivanjem“ Marinike i takođe njihovim standardnim komplimentima: „lopovi“ i „stoka“.

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas upozorava da je život Marinike Tepić ugrožen. Da li samo njen? Reč je o masovnim skupovima – vreme je vrelo, a strasti još vrelije.

Ono što je skup u Kragujevcu razlikovalo od ostalih „intermeca“ i „after partija“ simpatizera SNS-a na skupovima Marinike Tepić je munjevita, promptna (rekla bi A. Brnabić) intervencija policije.

To jeste dobro, ali bi valjda trebalo da bude pravilo a ne izuzetak. Da li se vlast opametila pa ne želi da joj se ponovo dogode krvave košulje kao onomad u Kruševcu? Ili nije, a kragujevačka policija je „spontano“ reagovala, što joj je uostalom i posao.

Ako jeste i šalje policiju da spreči ometanje skupova, zbog čega onda šalje svoje pione i topovsko meso da ih i prekidaju. Ili ih, više, i ne šalje. Da li su se potrošni igrači otrgli kontroli pa su sada zaista samostalni i samoinicijativni. Odgovor na ovo daće naredna okupljanja političkih neistomišljenika SNS-a, pre svega tako za njih inspirativni skupovi Marinike Tepić sa građanima. Ona ne odustaje. A oni?

U filmu „Kabare“ Boba Fosa engleski profesor Roberts (Majkl Jork) zapanjen je entuzijazmom i brojnošću nacista koji u lokalnoj kafani pevaju „Sutrašnjica pripada meni“ a njegov prijatelj nemački baron Maksimilijan ga smiruje samouvereno objašnjavajući da su to „korisni idioti“ i da je važno „da su pod kontrolom“.

– Da li ste sigurni da ćete moći zauvek da ih kontrolišete?, pita proročki Englez.

I, svi znamo kako se to završilo. Ne, samo taj film.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Profesionalni ometači skupova”

  1. Treba ih dobro isprepucati jednom,pa ako se pojave opet onda izlomiti i na taj način trajno onesposobiti

  2. Dobro podsecanje na film Kabare. Od te scene se uvek uplasim. Tako smo blizu da je to neverovatno. A kad sam ucio Istoriju, mislio sam da se tako nesto ne moze ponoviti.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.