Nadležno ministarstvo i EPS priznaju da je od početka godine proizvodnja struje i uglja smanjena i kao razlog navode „višu silu“. Navodno, probleme u proizvodnji uglja je stvorila hladna zima i klizišta koja su se pojavila u Rudarskom basenu „Kolubara“. Međutim, naši izvori kako iz Termoelektrane „Nikola Tesla“ tako i iz RB „Kolubara“ tvrde da problemi nisu objektivne već subjektivne prirode.

Drugim rečima, navode da je problem nastao jer su proizvodni planovi nestručno urađeni, da menadžment EPS-a i RB „Kolubare“ nije osposobljen da adekvatno upravlja preduzećem, da na vreme nisu formirana nova nalazišta uglja niti je uklonjena otkrivka već se do uglja dolazi prekopavanjem „džepova“ starih nalazišta, što je faktički dovelo do pojave klizišta.

Evidentno je da EPS koji ima veoma efikasnu unutrašnju kontrolu dosad nije učinio ništa da se takvi navodi ispitaju ili možda jeste ali javnost nije upućena u rezultate te istrage. Vreme će pokazati da li je reč o da tako kažemo „sezonskim problemima“ ili je reč o sistemskim nedostacima koji onemogućavaju postizanje planiranih zadataka. Ako proizvodnja uglja i struje i dalje nastavi da pada, a zima je prošla, a na sreću nismo suočeni sa poplavama i zemljotresima, biće izvesno da su problemi u kopovima vezani za upravljanje EPS-om a ne hirove prirode.

U slučaju da struje iz domaće proizvodnje ne bude dovoljno moraće da se uvozi znatno skuplja električna energija iz inostranstva. Naši izvori tvrde da je možda neće biti dovoljno zbog velike potrošnje tokom zime u čitavom regionu, a skuplja struja iz uvoza uvek može da bude argument za povećanje cene struje za građane. Cena struje u Srbiji je među najnižim u Evropi, ali su to definitivno i zarade građana tako da svako dizanje cene predstavlja ogroman problem za kućni budžet. S obzirom da vladajuća Srpska napredna stranka kuburi sa kadrovima na svim nivoima tvrdnje da se EPS-om ne upravlja na stručan način i te kako „piju vodu“. Zbog toga se to preduzeće suočava sa nedovoljnom proizvodnjom i potrebom za novim zaduživanjem ili posezanjem za sredstvima koja bi država izdvojila iz budžeta. Neki tvrde da se sve to radi smišljeno kako bi se opravdala prodaja EPS-a stranom partneru. Ako je to tačno, to bi bilo pogubno kako za državu tako i za potrošače. Računi za struju bi enormno poskupeli, a država bi izgubila još jedno preduzeće koje puni budžet.