Rešenje Upravnog suda u Beogradu kojim se nalaže zaustavljanje radova na projektu izgradnje gondole po građevinskoj dozvoli Ministarstva građevinarstva za pripremne radove, prva je zvanična pravosudna odluka o žičari Kalemegdan – Ušće u korist građana.

Kada je prvo drveće na Kalemegdanu posečeno da bi se oslobodio teren za gradnju kabinske žičare preko reke Save, građanima je postala jasna i vidljiva razmera devastacije koju će doneti ovaj projekat.

Ekološka šteta i šteta po kulturno-istorijsko nasleđe rušenjem dela tvrđave koju će izazvati gondola bili su nezamislivi u trenutku kada su se održavale javne rasprave, o kojima građani ionako nikada i nisu dovoljno jasno i glasno obavešteni. Ipak, vlasti Beograda poručivale su „onima koji se sada nešto bune“ da je trebalo da se bune tokom javnih rasprava, da je sada kasno, a da se većini, mada je nejasno na koga tu misle, baš „sviđa“ gondola i da od te zamisli neće odustati.

Ovakvo podrugivanje čelnika Beograda većini stručne javnosti – konzervatorima, arheolozima, istoričarima Srpske akademije nauka i umetnosti koji su svojim znanjem kritikovali ideju o žičari, činilo se uobičajeno, već viđeno, ali umesto da obeshrabri građane i aktiviste da se bore za zdrav razum, oni su nastavili svoj bunt, verovatno podstaknuti i energijom protesta koji se u Beogradu održavaju već četiri meseca.

Koliko je reakcija izvršne vlasti bila očekivana, toliko je za javnost kao iznenađenje stigla odluka sudske vlasti – da se obustave radovi. Jedno rešenje koje dovodi u pitanje zakonitost radova na Kalemegdanu upravo zbog arheološkog i istorijskog značaja lokaliteta, navodi građane da veruju da vladavina prava u Srbiji ipak negde postoji i može da se osvoji. Ovakva odluka biće sigurno ohrabrenje da se i dalje bore, svim raspoloživim pravnim sredstvima ali i mehanizmima građanske neposlušnosti, kada osete da vlast radi mimo javnog interesa.

Ova odluka biće i odmeravanje snaga sudske i izvršne vlasti. Još jasnije će se odmeravati snage kada Ustavni sud bude odlučivao o zahtevu za preispitivanje ustavnosti projekta gondole koji su podneli narodni poslanici opozicije. Pitanje da li će politički uticaj prevagnuti nad pravosuđem dobiće odgovor i nakon što sud ispita žalbu Ministarstva građevinarstva na rešenje o obustavi radova. Prema tonu, opet podrugljivom pa i pretećem, kojim je Ministarstvo „izrazilo nadu da će Upravni sud i po tužbi Ministarstva raditi jednako ažurno i efikasno“ nazire se da borba tek predstoji.

Sada je na građanima da uzvrate podršku sudstvu, sačuvaju taj delić osvojene vladavine prava i budnim okom javnosti prate i reaguju na odluke koje se budu donosile.

Povezani tekstovi