To što je MUP uništio nezakonito prikupljene podatke o pacijentima sa F dijagnozom, odnosno tek po nalogu Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti prekinuo neosnovanu obradu poverljive medicinske dokumentacije građana, svakako je dobra vest, ali ostaje nejasno zašto je MUP došao do ovih podataka i šta je nameravao da uradi sa njima. Njihovo objašnjenje u ovom slučaju je bilo da su im podaci potrebni za „organizaciju unutrašnjih poslova na bezbednosnom sektoru, i ažuriranje dosijea sektora“, ali nemali broj puta u političkom životu Srbije za obračun sa protivnicima korišćena je dokumentacija koja je strogo poverljiva i čije je objavljivanje najstrože zabranjeno Zakonom, osim u izuzetnim slučajevima ugrožene nacionalne ili javne bezbednosti.

Mogućnosti za zloupotrebu ovih podataka mogle su se naslutiti odmah, pošto je baš tih dana na TV plus iz Kruševca, novinarka nazvala opozicione kandidate i njihove glasače bolesnicima sa F šiframa. Inače, vlasništvo ove televizije povezivano je sa Bratislavom Gašićem, sadašnjim direktorom Bezbednosno-informativne agencije. Za ovakvo etiketiranje niko nije odgovarao.

Kao ni za zloupotrebu medicinskog kartona bivšeg direktora tabloida Kurir, Aleksandra Kornica. Njegove dijagnoze „procurele“ su u javnost i bombastično eksplodirale u ratu između tabloida kada je ih je otkrio u novembru 2015. godine, Dragan J. Vučićević, urednik Informera, u vanrednoj emisiji na ružičastoj televiziji. A ovih dana saznajemo da je zbog zastarelosti okončan prekršajni postupak za distribuciju ovih podataka protiv ministra Zlatibora Lončara, kao odgovornog u Ministarstvu zdravlja. Naravno, ne treba očekivati nikakav disciplinski postupak protiv sudije koji je slučaj i doveo do zastarevanja, najverovatnije po nalogu iste te vlasti. Problem sa objavljivanjem i uzimanjem zdravstvenih kartona građana je što je to zakonom zaštićena dokumentacija i što se zloupotrebe teško kažnjavaju po Krivičnom zakonu. Ali kao i uvek, zakoni u Srbiji služe da se ne primenjuju, procedure da bi se zloupotrebljavale, a vlast za nezakonito bogaćenje i da bi se kasnije zaštitili od suda. Zato i nikad nećemo saznati kako su podaci iz policije otišli u ruke urednika Informera. Verovatno po istom mehanizmu kao u vreme Miloševićevog režima , koji je doduše tek pred kraj svoje vladavine, nazivao političke protivnike neuračunljivima i ludacima sa F dijagnozom. Sa razlikom što su ti zdravstveni kartoni objavljivani u medijima u vlasništvu države – Politici i na RTS-u, a danas u Informeru i Pinku. Ali možda ta razlika i nije tako velika.