Tabloidna potera 1

Prorežimski tabloid Alo objavio je da su svedoci saradnici u procesima za ubistvo premijera Zorana Đinđića i Ivana Stambolića – Miladin Suvajdžić i Nenad Šare, kroz program zaštite svedoka „sklonjeni u Ameriku“, a da njihovu tačnu lokaciju znaju američke tajne službe.

Nije prvi put da prorežimski tabloidi jure zaštićene svedoke i „otkrivaju“ mesta gde se navodno kriju. To se radi već godinama otkako je SNS na vlasti. Na meti su i pravosnažne sudske presude u predmetima atentata na premijera Zorana Đinđića, ubistvo Ivana Stambolića, atentat na Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali i suđenje Darku Šariću, optuženom za šverc pet tona kokaina.

Ono što svi ti „mediji“ zaboravljaju jeste da su prvoosuđeni u većini ovih slučajeva uglavnom priznali krivicu za ono za šta ih tužilaštvo ili policija optužuje u nekom delu zakonskog postupka. Ako se tome dodaju iskazi svedoka saradnika, sa daleko više detalja, pošto svaki optuženi za neko zlodelo umanjuje sopstvenu ulogu u tome, onda je slika kompletna.

Drugim rečima, niko nevin nije osuđen, uglavnom je problem na suđenjima način dolaska do dokaza – da li su pribavljeni po zakonu ili ne.

Isti slučaj je i sa suđenjem Šariću za šverc droge. Prvo su tabloidi jurili svedoka saradnika – Nebojšu Joksovića (više puta mu je zapaljena imovina, bačena bomba na kafić, ispaljena raketa zolja na štampariju, ubijen rođak…), a Joksović je čak i pisao Šariću da se kaje što svedoči protiv njega, da bi na kraju optuživali tužioca da se bavi nezakonitim radnjama, zatim da Joksovića navodno štiti neka sutkinja…

Sve u svemu – izmišljene priče sa jedinim ciljem – urušiti kredibilitet svedoka, uticati na sud i okrenuti javnost protiv tužilaštva i sudija.

To je ta opasna igra koju igraju tabloidi pod kontrolom vlasti. Bitno je srušiti kredibilitet sudija, u šta se neretko upliću političari na vlasti, tvrdnjama da su sve sudije izabrane u vreme vlasti DS, ali prećutkujući činjenicu da je za osam godina vlasti naprednjačka većina u parlamentu izabrala nekoliko stotina sudija i tužilaca.

S druge strane, mediji treba da preuzmu odgovornost za svoje pisanje, a takve odredbe bi bilo jako dobro uneti u Zakon o javnom informisanju, Krivični zakon, ali i u Zakon o programu zaštite učesnika u krivičnom postupku. Pa da vidimo da li će da jure svedoke saradnike koji su otkrili kriminal u kojem su učestvovali.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Tabloidna potera”

  1. Ne znam nijednu dobru stvar koju ti trovači javnog informacionog prostora čine. Ne mislim samo na podršku AV-u i njegovom režimu, već i na širenje nemorala i prostakluka. Mučno je i samo baciti pogled na njihove naslovne stranice.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.