Ako je verovati prištinskim portalima, Srpska će biti bogato nagrađena za podršku postizbornom savezu Ramuš Haradinaj-Bedžet Pacoli, budući da će dobiti tri ministarska mesta. Ostaje pitanje da li će u slučaju da se obistini navedeni scenario srpski poslanici, verni vlastima u Beogradu, uspeti da se pred svojim pristalicama opravdaju za učešće u vlasti čiji stožer predstavlja Haradinaj, koga su uporno javno prozivali kao srpskog neprijatelja i krvnika.

Realno je očekivati da će se predstavnici Srpske, “najvažnijeg političkog subjekta Srba na Kosovu”, iz petnih žila upinjati da objasne kako su bili prinuđeni da donesu “tešku odluku” da bi “nastavili da se bore za zaštitu srpskih interesa u južnoj pokrajini”. Takve poruke, koje smo već imali prilike da čujemo i od zvaničnog Beograda nisu problematične, ako se ima u vidu da je uvek lakše izboriti se za ciljeve ukoliko se deluje sa pozicije vlasti, ali ostaje pitanje zašto i Srpska i vlasti u Beogradu imaju potrebu da jedno govore, a drugo čine, odnosno zašto su plasirane tvrdnje da je Haradinaj krajnje nepoželjan sagovornik i politički partner? Stoga, glas za Ramuša Haradinaja, čije izručenje je Srbija tražila od Francuske zbog suđenja za najteže ratne zločine, značio bi licemerje i Srpske liste i zvaničnog Beograda.

Eventualna podrška Srpske ne ide naruku ni samom Haradinaju, ako uzmemo u obzir njegove poruke iz minule izborne kampanje. Kako je naglašavao u izjavama prištinskim medijima: “Srbija je neprijatelj Kosova”, “Beograd za nas nije važan – nisu niko i ništa, ako žele, možemo da razgovaramo, ako ne, neka se bave svojim poslovima, ko nas ne bude priznao, nećemo ni mi njega priznati”. Kako bi privukao što više glasača, mandatar za sastav kosovske vlade javno je pretio i da će ako postane premijer kosovskim ustavom “utvrditi da je Kosovo sve do Niša”.

Dosadašnja praksa pokazala je da je u politici maltene sve moguće, pa i da zakleti neprijatelji kada se nađu za istim stolom uspostave dobru saradnju. Ipak, s obzirom na “početne pozicije” Srpske liste i Ramuša Haradinaja, stiče se utisak da nova kosovska vlada neće biti dugog veka.