Ugašena svetla 1

Iz tog nedostatka svetla, da na kažemo opšteg mraka u kome smo ostali mi koji nismo otišli, rađaju se i sve druge ovdašnje manjkavosti ali i mnogo zlokobnije stvari.

Tako je, eto, nekad prestižna i čuvena manifestacija Mermeri i zvuci, od koje očigledno nije ostao ni kamen na kamenu, dospela u ruke nekih, kako to u ovim vremenima biva, verovatno diletanata koji ne znaju da je svetlost na pozornici, da su reflektori i rasveta ne tek neka dodatna pozorišna drangulija već suštinska stvar za jednu predstavu.

Kako ista nije bila obezbeđena za izvođenje predstave „Balava“, producent te predstave Hartefakt fond otkazao je njeno gostovanje na smotri. Međutim, krivica za otkazivanja svaljena je na jednu od protagonistkinja predstave – glumicu Mirjanu Karanović, a većina medija to je, čini se, sa apetitom dočekala i zinula da proguta glumicu zbog njene navodne hirovitosti i bahatosti.

Možda se Mirjana Karanović i naljutila zbog neuslovnosti scene na kojoj je trebalo da odigra predstavu, možda je i burno reagovala povodom toga, ali čovek ne može da se otme utisku da je posredi (palanačka) potreba da se onaj koji štrči povuče na dno i malo provuče po blatu, ako ništa drugo, a ono da se skrene pažnja sa sopstvene nekompetentnosti, nesposobnosti i odgovornosti.

Štaviše, oni koji nisu gledali predstavu pomislili su na trenutak da je to neki one man show Mirjane Karanović jer se samo o njoj govorilo, a u pitanju su čak četiri glumice od kojih je jedna takođe velika diva Jasna Đuričić. Ipak, zasmetala je baš Mirjana Karanović.

„Teška“ i „luda“ su epiteti koje je zaradila braneći zapravo dostojanstvo svoje profesije. Svako bi normalan zaurlao sa scene na foto-reportere tabloida koji su besomučno škljocali aparatima da bi slikali Mirjanu Karanović polunagu. Svako normalan i častan sa pozicija svoje profesije i prepoznatljivosti progovorio bi o nedelima jedne vlasti, njenim zločinima protiv kulture i sopstvenih građana. Oštro, beskompromisno, nedvosmisleno poput Mirjane Karanović. Svako normalan i častan, ali izgleda da mi to nismo. Naša su svetla pogašena, a i mi smo ga odavno ugasili.